Politie Midden- en West Brabant

Twee verdachten aangehouden in onderzoek naar witwassen

WAALWIJK, 17 november 2006

Een rechercheteam van de unit Zware Criminaliteit heeft donderdagochtend 16 november in Waalwijk twee mannen van 29 en 30 jaar uit Drunen aangehouden. Zij zouden zich bezig hebben gehouden met witwaspraktijken door product- en of merkvervalsing. Bij doorzoekingen op verschillende locaties nam de politie drie vuurwapens in beslag. In het onderzoek wordt intensief samengewerkt met de FIOD-ECD en de Stichting Namaak Bestrijding (SNB-REACT).

De politie hield de twee mannen aan in een loods in Waalwijk. Zij worden verdacht van witwassen van opbrengsten van door hen gepleegde merkfraude. Zo zouden zij (vervalste) kleding en parfum hebben geïmporteerd. De goederen zouden daarna als merkartikelen zijn aangeboden op een markt in Beverwijk en via een verkoopsite op internet.

In de loods werd een grote partij merkvervalste riemen aangetroffen. Ook een nabijgelegen loods werd doorzocht, hier lagen grote partijen parfum en kleding opgeslagen. Zes aanwezige werknemers konden na een identiteitscontrole en een kort verhoor vertrekken.
Ook in een loods in Veen vond de recherche een grote partij merkvervalste kleding en -parfum.

De politie vond in beide woningen van de verdachten een vuurwapen, in één woning werd munitie aangetroffen. Ook lag er een vuurwapen in een door de verdachten gebruikte bestelauto.

Het onderzoek is een maand geleden opgestart naar aanleiding van een aantal Meldingen Ongebruikelijke Transacties (MOT) en een aangifte van de SNB-REACT. Deze vereniging treedt op in opdracht van haar leden, de auteursrechtelijk beschermde merkhouders. Zij onderzoekt zelfstandig verkoopsites op internet en bezoekt markten of er mogelijk sprake is van product- of merkvervalsing. ''Het is voor ons een topje van de ijsberg maar de ijsberg is in ieder geval weer een stukje kleiner geworden'', aldus een vertegenwoordiger van SNB-REACT.

De Nederlandse Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (Wet MOT) is een wet die in 1994 is ingevoerd, nadat nationaal en internationaal werd besloten om de invloed van crimineel geld op de samenleving in te perken. Een belangrijk speerpunt hierbij is het tegengaan van witwassen. Of een transactie ongebruikelijk is, wordt bepaald aan de hand van een lijst met indicatoren, die door de Minister van Financiën en de Minister van Justitie gezamenlijk is vastgesteld. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar:


- Ongewoon grote geldopnames, stortingen en betalingen met contant geld.

- Geldwisseltransacties van ongewoon grote bedragen.

- Transacties boven een bepaalde grenswaarde, die niet verklaard kan worden uit de gewone bedrijfsvoering van een klant.

Auteur: Manon Erkens