Gemeente Sneek


Deuren kleinste kamertjes Sneek gaan open
Op verzoek van de gemeente Sneek schreef Alice Booij het boek Van Gracht naar Ton, over de introductie van het tonnenstelsel in het Sneek van 1873. De feestelijke presentatie vindt plaats op vrijdagmiddag 17 november 2006.

De komst van de poepton vormde in Sneek de aanzet tot de oprichting van de gemeentelijke reinigingsdienst. Daarom wordt het eerste exemplaar van Van Gracht naar Ton in het bijzijn van het personeel van de gemeentereiniging overhandigd aan wethouder Jan Bargboer van Openbare werken.

De poepdoos betekende een aanzienlijke verbetering voor de openbare gezondheid in de stad Sneek. De inwoners waren van oudsher gewoon hun fecaliën in de grachten te lozen. Voor hun drinkwater waren ze op diezelfde grachten aangewezen en het laat zich raden dat velen besmettelijke ziekte opliepen.Tientallen inwoners overleden aan cholera.

Sneek was in 1873 een van de eerste gemeenten die het tonnenstelsel invoerden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. In Van Gracht naar Ton presenteert Alice Booij de resultaten van haar onderzoek naar de omstandigheden die van invloed waren op de komst van de poepdoos in de stad. Algemene medische en politieke inzichten speelden daarbij een rol, maar verrassend genoeg ook de nasleep van de watersnoodramp die Friesland in 1825 trof en een heftige discussie in 1865 over het dempen van de Suupmarkt en de Wip.

Oud-journaliste Alice Booij (54) is communicatiemedewerker bij de gemeente Sneek. Ze studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen. Van Gracht naar Ton is een populaire versie van haar afstudeerscriptie. Anekdotes en foto's die ter beschikking werden gesteld door het Fries Scheepvaart Museum, het gemeentearchief en (oud-)inwoners verlevendigen het verhaal over de introductie van de ton.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 2-11-2006