Ingezonden persbericht


-----------------------
Persbericht

Rotterdam, 7 november 2006

Landelijk Verenplatform roept provincies op deel te nemen aan Verenfonds

Provincies moeten hun verantwoordelijkheid nemen

Het Landelijk Verenplatform, een samenwerkingsverband van de Vereniging van Eigenaren en Exploitanten van Overzetveren in Nederland (VEEON) en het Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart (CBRB), heeft met tevredenheid kennis genomen van het feit dat reeds zeven provincies zich aangemeld hebben voor deelname in een nieuw op te zetten en (landelijk) Verenfonds. De Minister van Verkeer & Waterstaat heeft hiervoor E 10 miljoen beschikbaar gesteld, op voorwaarde dat de decentrale overheden co-financiering zullen leveren.

We beschouwen het als positief dat deze zeven provincies (te weten Gelderland, Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Friesland, Utrecht en Flevoland) het belang van de veerdiensten op hun grondgebied erkennen en bereid zijn daarvoor een substantiële bijdrage te leveren. Het Landelijk Verenplatform wil graag, in overleg met de provincies, actief betrokken zijn bij de totstandkoming van het Verenfonds.

Wij zijn echter bijzonder teleurgesteld vanwege het feit dat twee belangrijke provincies, namelijk Noord-Brabant en Limburg, zich vooralsnog niet hebben aangemeld voor deelname in het Verenfonds. Het zou een gemiste kans zijn indien zij daarmee geld laten liggen dat voor de veerdiensten bestemd is. Wij roepen deze provincies dan ook op om alsnog hun verantwoordelijkheid te nemen en eveneens te participeren in het Verenfonds. De continuïteit van de veerdiensten op langere termijn hangt immers af van het welslagen van het Verenfonds.

De invulling van het Verenfonds en de rol die de sector zelf en de regionale overheden hierin kunnen en moeten spelen, zijn onderwerpen die uitvoerig aan de orde zullen komen tijdens het officiële oprichtingsseminar van het Landelijk Verenplatform, dat zal plaatsvinden op

vrijdag 17 november 2006 vanaf 14.00 uur
aan boord van de Gorinchem VIII
van Veerdienst Gorinchem
Buiten de Waterpoort te Gorinchem.

Tijdens het oprichtingsseminar zal de officiële aftrap voor het Verenplatform verricht worden, en zal voorts uitgebreid ingegaan worden op het grote belang van de sector veerdiensten voor de (regionale) mobiliteit.

Betrokkenen, bestuurders en ambtenaren van oevergemeenten, en overige belanghebbenden bij deze sector worden uitgenodigd om aanwezig te zijn bij dit oprichtingsseminar, om actief mee te denken en invulling te geven aan het Verenfonds.

Noot voor de redactie,