Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Persuitnodiging, 8 november 2006

17 november: Slotsymposium kunstonderzoeksprogramma De Mayerne

Oude meesters strijden tegen veroudering in concertzaal Odeon

Kleurveranderingen en uitstulpingen op olieverfschilderijen van onze oude meesters betekenen een serieuze aantasting van ons cultureel erfgoed. Deze dramatische onvolkomenheden tonen aan dat het proces van veroudering steeds voortgaat. Onderzoekers vertellen op vrijdag 17 november tijdens het slotsymposium van het onderzoeksprogramma De Mayerne over de oorzaken en uitingsvormen van dit schilderijbederf. Het symposium vindt plaats in de concertzaal van het Odeon in Amsterdam. MEDIA ZIJN HIERBIJ VAN HARTE WELKOM.

Het NWO-onderzoeksprogramma 'De Mayerne' is in 2002 opgezet om wetenschappelijk inzicht te krijgen in de moleculaire veranderingen in oude kunst. Ook schildertechnieken en de effecten van restauraties uit het verleden werden onderzocht. Het multidisciplinaire programma werd uitgevoerd door chemici, natuurkundigen, restauratoren en kunsthistorici.

Vier jaar onderzoek heeft veel opgeleverd. Zo weten we nu dat olieverf na veroudering overgaat in een metaalgebonden materiaal met geheel ander eigenschappen. Dat vetzuren die vrijkomen door verzuring, het loodwit kunnen oplossen waardoor vloeibare kristalaggregaten van loodzeep ontstaan, die de lichtreflectie, transparantie en de oppervlakte structuur van de verfhuid verstoren. Dat kleurveranderingen in het blauw, violet, geel, rood en bruin ook voorkomen in schilderijen van de betrekkelijk onverstoorde 17e eeuwse Oranjezaal in Huis ten Bosch. Dat pigmentrecepten en schilderijproductiemethoden uit het verleden heel serieus genomen moeten worden en toegankelijk worden door reconstructie van verf met historisch nauwkeurige materialen.

De eindconclusies van het onderzoeksprogramma De Mayerne staan opgetekend in het boek 'Reporting Highlights of the De Mayerne Programme'. Op 17 november zal de voorzitter van de programmacommissie professor Jan Piet Filedt Kok het eerste exemplaar van het boek overhandigen. Daarnaast presenteren zeven wetenschappers verbonden aan het programma hun onderzoeksresultaten. Twee externe deskundigen, dr. Jan Wouters (Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium te Brussel) en dr. Jorgen Wadum (Staatsmuseum voor Kunst te Kopenhagen) zetten het onderzoek in breder perspectief.

Het programma van het symposium:
http://www.nwo.nl/nwohome.nsf/pages/NWOA_6V7K3P/$file/DagprogrammaDeMaye rne.pdf


---
Noot voor de pers,