SP Tilburg


Tilburg, 16 november 2006

SP wil tóch huurquotum

De woningbouwcorporaties reageerden in het Brabants Dagblad van woensdag 15 november negatief op het voorstel van SP en TVP om huurders niet meer dan 30% van hun inkomen te laten besteden aan huur. SP raadslid Paul Huijgen: "Hamming, wethouder voor Volkshuisvesting, heeft al eerder ons voorstel om onderzoek te doen naar een huurquotum omarmd. Wij wilden daarmee vaststellen hoeveel Tilburgers een veel te groot deel van hun inkomen aan de huur moeten besteden. Om dan te bekijken wat we daaraan kunnen doen. In Rotterdam zijn ze kennelijk al verder en Hamming kan daar mooi bij aansluiten".

Op SP initiatief nam wethouder Hamming in het woonbeleid voor de komende jaren ook "betaalbaarheid" als belangrijk punt op, omdat hij ook wel weet en erkent dat de woonlasten echt de pan uit rijzen. "Maar als hij echt beleid wil voeren, moet hij er ook wat mee doen. Moet hij zich actief opstellen, nu de corporaties niets willen doen. Dan blijven de minima in de problemen komen omdat ze de huur niet meer kunnen opbrengen".

Het argument dat "inkomenspolitiek niet de rol van corporaties is" noemt Huijgen onzin: Het is de nadrukkelijke opdracht van woningbouwcorporaties om betaalbare woningen aan te bieden. Als mensen de helft (of meer) van hun inkomsten kwijt zijn aan huur, dan is dat dus niet betaalbaar. Corporaties moeten en mogen zich niet opstellen als commerciële huurbazen, ze zijn toch bedoeld als sociale instellingen. Steeds meer mensen worden vanwege huurschulden hun huis uitgezet. Dan hebben corporaties óók een probleem. Net als de gemeente, want die mensen worden klant bij Schuldhulpverlening, en zullen toch echt ergens moeten wonen.

In Rotterdam werkt woningbouwcorporatie De Woonbron al aan een systeem, waarbij zij huurders niet meer dan dertig procent van hun inkomen laten betalen. "Hamming moet zich daar melden en meedenken. Bij het vaststellen van het woonbeleid in de nieuwe Woonvisie 2007 wordt het principe van betaalbaarheid dan al meteen meer dan een papieren uitspraak: Hamming komt dan, net als De Woonbron, met een concreet systeem met een huurquotum", aldus Huijgen.

Hij agendeert daarom het onderwerp voor de commissievergadering Fysiek van aanstaande maandag: "Dan kunnen we als commissie wethouder Hamming vanuit betaalbaar wonen op dezelfde lijn zetten als de wethouder Sociale Zaken, die het vanuit armoedebestrijding wel ziet zitten. En dan kunnen zij samen met de woningbouwcorporaties in én aan de slag".


---- --