Gemeente Sittard-Geleen


PERSBERICHT

Sittard-Geleen bezuinigt 2,3 miljoen euro

Sittard-Geleen 17 november 2006 - De gemeente Sittard-Geleen gaat volgend jaar 2,3 miljoen bezuinigen. De bezuinigingen zullen vooral interne gevolgen hebben. Inwoners van de gemeente merken in eerste instantie nauwelijks iets van de voorgenomen besparingen.

De bezuiniging van 2,3 miljoen euro is nodig om de begroting voor 2007 sluitend te krijgen. Tijdens de raadsvergadering van 9 november heeft de gemeenteraad de begroting vastgesteld, die een tekort van 8,1 miljoen euro liet zien. Toen al liet het college van B&W van Sittard-Geleen weten dat er nog een voorstel zou volgen waarin wordt aangegeven hoe dat tekort wordt opgelost.

Naast de bezuinigingen van in totaal 2,3 miljoen euro gaat het college er vanuit dat de OZB-belasting in 2007 op hetzelfde niveau gehouden kan worden als dit jaar. De aanvraag voor deze zogenaamde OZB-dispensatie ligt op dit moment bij de provincie. Deze OZB-dispensatie levert naar schatting 3,8 miljoen euro op.

Gemiddeld genomen zal een huiseigenaar in 2007 evenveel betalen als dit jaar. Het belastingtarief daalt iets, maar de waarde van de woningen zal naar verwachting stijgen waardoor de totale opbrengst voor de gemeente gelijk zal zijn. In individuele gevallen kunnen er door de uitkomsten van de hertaxatie overigens afwijkingen zijn in het voor- of nadeel van de individuele belastingbetaler.

Gelet op de ontwikkelingen bij de OZB-belasting heeft het college besloten om het vastrecht afvalstoffenheffing en het riooltarief in 2007 niet te verhogen. Het eerstgenoemde blijft 159 euro, het rioolrecht blijft 112 euro.

Om de begroting sluitend te krijgen is het gemeentebestuur er vanuit gegaan dat het Rijk voor 2007 in eerste instantie twee miljoen euro beschikbaar stelt om de negatieve gevolgen van de herindeling op te vangen. Uit de eerder al gepresenteerde begrotingsscan van het ministerie van Binnenlandse Zaken (het Iflo-onderzoek) blijkt namelijk dat de samenvoeging van Sittard, Geleen en Born in 2001 voor de nieuwe gemeente flinke financiële nadelen heeft gehad. Daarom gaat de Provincie Limburg met het Rijk in overleg met als doel om voor Sittard-Geleen extra financiële middelen te krijgen. Op dit moment is nog niet bekend of het Rijk extra geld aan Sittard-Geleen wil geven.

De 2,3 miljoen euro die de gemeente zelf wil bezuinigen, bestaan uit vier verschillende zaken. Naar verwachting is er een voordeel van 2 ton bij de inkoop van het verzekeringspakket. De extra aandacht voor de verbetering van de gemeentelijke dienstverlening en de gemeentelijke bedrijfsvoering betekent dat een aantal projecten later wordt uitgevoerd, waardoor er in 2007 naar schatting 6,5 ton overblijft. De samenvoeging van de welstand- en monumentencommissie, het zelf uitvoeren van onderdelen van het volkshuisvestingbeleid en een andere financiering van de schuldhulpverlening levert samen een voordeel op van 4,5 ton. Tenslotte wordt een deel van de activiteiten in 2007 betaald met door het Rijk beschikbaar gesteld GSB-geld, waardoor ruim een miljoen gespaard wordt.

Tweede programmarapportage

Samen met de dekkingsvoorstellen voor de begroting 2007 krijgt de gemeenteraad in december ook de Tweede programmarapportage 2006, de financiële stand van zaken van het lopend jaar. Daarin is een eenmalige voordeel van 9 ton opgenomen, de som van allerlei mee- en tegenvallers van de afgelopen tijd. Meevallers zijn bijvoorbeeld de extra uitkering van de Bank van Nederlandse Gemeenten (1,5 miljoen euro) en extra inkomsten in verband met bouwleges. Tegenvallers zijn onder meer een extra tekort bij Vixia van 6 ton en uitgaven die horen bij de verkiezingen van 22 november.

Uit de programmarapportage blijkt ook dat alle reserves en voorzieningen die de gemeente de afgelopen jaren op had gebouwd, opnieuw zijn bekeken. Het resultaat is dat er in totaal 3,7 miljoen euro in allerlei potjes zat waarvan nu vast staat dat dit geld niet meer gebruikt hoeft te worden voor het doel waarvoor het gereserveerd was. Deze 3,7 miljoen wordt gebruikt om tekorten bij niet-binnenstedelijke projecten op te vangen, zoals bijvoorbeeld bij het klooster aan de Leyenbroekerweg in Sittard, Abshoven in Munstergeleen, Stationsgebied Lutterade in Geleen en Kantorenpark Fortuna in Sittard. Een deel van deze tekorten stond al in de begroting van dit jaar, maar er was nog geen geld voor vrijgemaakt. Dat gebeurt nu wel.

Bestedingsvoorstel 1 miljoen euro

Bij het vaststellen van de begroting 2006 en de daarbij horende belastingtarieven heeft de gemeenteraad bepaald dat er één miljoen euro besteed zou moeten worden om de gevolgen van de belastingverhoging te compenseren, met name voor bedrijvigheid, leefbaarheid en veiligheid in de stad. Het college stelt de raad nu voor om van die één miljoen vijf ton beschikbaar te stellen voor bedrijventerreinen en stadscentra. Daarmee kan onder meer de beveiliging en bewegwijzering van bedrijfsterreinen worden gerealiseerd. Voor het resterend half miljoen is nog geen bestemming gevonden. Het geld is in principe bedoeld voor de aanleg van een fietsbrug in Geleen/Lutterade zodat fietsers veilig de Westelijke Randweg kunnen oversteken. Maar er wordt nu onderzocht of goedkopere maatregelen hetzelfde effect kunnen hebben als een fietsbrug. Daarom wordt dit half miljoen nu gereserveerd en krijgt de raad in het voorjaar van 2007 de gelegenheid om er een beslissing over te nemen.


---

Noot voor journalisten:

Gemeente Sittard-Geleen