Gemeente Utrecht


vragen 2006, nr. 141 van mevrouw N.R. Schipper inzake bomenkap Oog in Al

2006 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
141 Vragen van mevrouw N.R. Schipper
(vragen binnengekomen op 17 november 2006)


In Oog in Al is grote onrust ontstaan over de voorgenomen kap van een aantal bomen. Het betreft hierbij 17 lindebomen aan de Lessinglaan en 6 populieren aan de Haydnlaan.

De velvergunning voor de lindebomen is aangevraagd in verband met rioleringswerkzaamheden. Op deze velvergunning zijn 60 bezwaarschriften ingediend. De bezwaren zijn nog in behandeling. De vergunning is nog niet verleend. De riolering is reeds vervangen en het fietspad verbreed.

Voor de bomen aan de Haydnlaan, de 6 populieren, is een vergunning aangevraagd en een vergunning verleend. Tegen de aanvraag van deze vergunning zijn geen bezwaren ingediend.
Volgens de informatie van de gemeente zijn deze bomen ziek en vormen een groot gevaar voor de veiligheid, er kunnen takken afwaaien etc. etc. De start van de kap is afgelopen week kenbaar gemaakt aan bewoners door de verspreiding van een stadplan (10 november). In verband met de ontstane onrust in de buurt, heeft de gemeente besloten de kap van de populieren uit te stellen.

Bewoners hebben de indruk dat de kap van deze bomen wellicht in relatie staat met eventuele plannen om de wegen (Haydnlaan en Lessinglaan) te verbreden.

GroenLinks vind de nu ontstane onrust over de kap van de lindebomen en de populieren, mede gezien de misverstanden tijdens de bestemmingsplanprocedure Oog in Al niet geheel verwonderlijk. In het concept-bestemmingsplan had het College immers de middenberm een verkeersbestemming meegegeven.

1. De rioleringswerkzaamheden op de Lessinglaan zijn inmiddels uitgevoerd. Welke relatie is er nog tussen het willen vellen van de lindebomen en de riolering?

Over de voorgenomen kap van de populieren heerst er bij bewoners grote twijfel of deze bomen terecht als ziek moeten worden omschreven. De bomen staan immers nog vrij goed in het blad. Daarnaast geven bewoners aan nooit een hoogwerker te hebben gezien waarmee de toppen van de bomen zijn geïnspecteerd.

2. Hoe beoordeelt het College de kwaliteit van de populieren?

3. Is het College bereid tot het uitvoeren van een tweede onderzoek naar de kwaliteit van de populieren?

De toonzetting in het stadsplan over de aangekondigde kap van de populieren zou erg formeel en technisch zijn. In informatie over bijvoorbeeld of er ook nieuwe bomen zullen worden gepland, welke en wanneer, voorziet het stadsplan helemaal niet.

4. Is het College met GroenLinks van mening dat indien een stadplan wordt verspreid over de kap van bomen, ook informatie opgenomen zou moeten worden over eventuele herplanten van bomen?

5. Is het College voornemens, indien de populieren aan de Haydnlaan daadwerkelijk gerooid moeten worden, bomen te herplanten?

Bij de behandeling van het bestemmingplan, heeft het toenmalige College aangegeven dat er geen sprake zou zijn van verbreding van de Haydnlaan en Lessinglaan.

6. Kan dit College herbevestigen dat de Haydnlaan en Lessinglaan niet worden verbreed?

Gewoonlijk ontvangen de leden van de gemeenteraad de door de gemeente Utrecht verspreide stadplannen.

7. Kan het College aangeven waarom de gemeenteraadsleden (nog) niet beschikken over het Stadsplan wat de kap van de populieren aankondigt?

8. Kan het College aangeven waarom het Stadsplan ook (nog) niet digitaal te raadplegen is op de website van wijkbureau West?


---- --