DAF Trucks

Als eerste truckfabrikant ter wereld:
DAF Trucks N.V. behaalt ISO/TS 16949-norm

DAF Trucks N.V. voldoet als eerste truckfabrikant ter wereld aan de nieuwe wereldstandaard in kwaliteit, de ISO/TS 16949-norm. Ten opzichte van de ISO 9001-normering, die DAF al in 1992 behaalde, legt de nieuwe standaard meer nadruk op aspecten als continu verbeteren en het voorkomen van verspilling.

ISO/TS 16949 is de nieuwe wereldstandaard voor
kwaliteitsmanagementsystemen voor de automotive industrie. De standaard werd ontwikkeld door de 'International Automotive Task Force' (IATF) in samenwerking met de 'International Organization for Standardization' (ISO) en vindt al toepassing in de personenwagenindustrie.

Kwaliteit
"Met ISO/TS 16949 zet DAF een nieuwe en belangrijke stap naar nog hogere kwaliteit en nog hogere klanttevredenheid", aldus Jos Smetsers, Directeur Operations van DAF Trucks N.V. "De nieuwe wereldstandaard legt meer nadruk op aspecten als continu verbeteren en het voorkomen van afwijkingen en verspillingen. Daarmee sluit het naadloos aan bij het DAF Productie Systeem en methodieken als Six Sigma en Kaizen, belangrijke instrumenten in DAF's race zonder einde naar een steeds hogere kwaliteit en klanttevredenheid. ISO/TS 16949 zorgt voor een nog betere procesbeheersing met nog minder verspilling en het voorkomen van fouten."

Audit door Lloyd
Al vanaf de jaren zeventig werkt de Nederlandse truckfabrikant DAF Trucks met een kwaliteitsmanagementsysteem dat voldoet aan strenge internationale eisen. Begin november werd de ISO/TS 16949-certificering afgenomen door Lloyd's Register Quality Assurance. Dat concludeerde: "Het kwaliteitsmanagement van DAF Trucks N.V. is een effectief gereedschap met als resultaat hoge procesprestaties die continu verbeterd worden."

DAF Trucks N.V. - een dochteronderneming van het Amerikaanse PACCAR Inc, een van de grootste producenten van zware trucks in de wereld - is een toonaangevende producent van lichte, middelzware en zware trucks met in West Europa een marktaandeel van meer dan 14% in de klasse boven 15 ton. In 2005 leverde de onderneming in totaal zo'n 52.500 vrachtauto's af op markten binnen en buiten Europa. Daarnaast ontwikkelt en produceert DAF componenten

- zoals assen en motoren - voor producenten van bussen en speciale voertuigen. DAF Trucks N.V. heeft productiefaciliteiten in Eindhoven en het Belgische Westerlo, meer dan 1.000 dealers en servicepunten in Europa en meer dan 7.000 medewerkers.

Foto: Jos Smetsers, directeur Operations en rechts op de foto, neemt het ISO/TS 16949-certificaat in ontvangst van Ronald Pels, lead assessor van Lloyd's Register Quality Assurance.

Eindhoven, 17 november 2006