Ingezonden persbericht


Persbericht

17 november 2006

'Go-4 Sport' beste samenwerkingsproject van school en sport in Noord-Nederland

ASSEN - De samenwerkingspartners van het Friese breedtesportproject 'Go-4 Sport' ontvingen gisteren uit handen van Minister van OCW, Maria van der Hoeven, de Alliantietrofee voor het beste samenwerkingsproject tussen onderwijs en sport in Noord-Nederland. Onder de vlag van 'Go-4 Sport' bieden basisscholen, sportverenigingen en gemeenten met groot succes sportkennismakingstrajecten aan voor kinderen van groep 5 en 6 van maar liefst 38 basisscholen. Een grootse prestatie in vier kleine Friese gemeentes!

De Alliantietrofee is een nieuwe prijs die wordt uitgeloofd door de Alliantie School & Sport samen sterker, een samenwerking van de ministeries van OCW, VWS en sportkoepel NOC*NSF. Met deze prijs- die behalve de trofee bestaat uit een bedrag van maar liefst E 5.000,- - wil de Alliantie een stimulans geven aan de samenwerking tussen onderwijs en sport.

Minister van der Hoeven lichtte het juryrapport toe en overhandigde de prijzen. Om in aanmerking te komen voor de Alliantietrofee, moeten projecten structureel verankerd zijn binnen de school en sportvereniging, moeten zij de doorstroming van leerlingen naar de sportvereniging stimuleren en moeten zij een waardevolle bijdrage leveren aan de hoofddoelstelling van de Alliantie School & Sport, namelijk dat in 2010 alle leerlingen op 90 procent van alle scholen dagelijks kunnen sporten.

De jury oordeelde dat 'Go-4 Sport', een intergemeentelijk breedtesportproject van de Friese gemeenten het Bildt, Ferwerderadiel, Leeuwarderadeel en Menaldumadeel, aan al deze voorwaarden voldoet. Onder de noemer 'School & Sport' verzorgen sportverenigingen gymlessen en trainingen en geven leerkrachten theorielessen. Tevens houden leerlingen een beweegmeter bij in de klas en wordt het programma traditiegetrouw afgesloten met een slotdag voor alle deelnemende leerlingen. Jaarlijks neemt ongeveer negentig procent van alle basisscholen in de vier betrokken gemeenten deel, evenals circa vijftien sportverenigingen, CIOS Heerenveen en verscheidene sportbonden. 'School & Sport' heeft er onder meer toe geleid dat scholen en verenigingen elkaar steeds gemakkelijker weten te vinden en dat veel deelnemende sportverenigingen nieuwe jeugdleden hebben mogen verwelkomen. Dit project bewijst dat samenwerking tussen school en sport ook binnen kleine gemeenten uitstekend kan worden vormgegeven. Een verdiende eerste plaats voor 'Go-4 Sport'!

Een tweede prijs was er voor een ander Fries project, 'Tiid foar Aksje'. Met medewerking van sportverenigingen kunnen jongeren van de middelbare school Bogerman Koudum in Nijefurd voor een klein bedrag kennismaken met tal van - vaak trendy - sporten. De jury had vooral waardering voor het brede palet aan sporten waaruit de jongeren hun keuze kunnen maken en voor de aandacht die wordt besteed aan de doorstroming naar verenigingen.

De derde prijs ging naar het samenwerkingsproject van het Groningse ROC Alfa-College en voetbalvereniging GVAV Rapiditas. Dit project combineert KNVB-trainerscursussen van het betrokken ROC met voetbaltrainingen voor pupillen van GVAV Rapiditas. Op deze manier kunnen de trainers in spe in een krachtige leeromgeving worden opgeleid en profiteert de voetbalvereniging van extra jeugdkader. Hoewel het project pas onlangs van start is gegaan, was de jury lovend over het feit dat iedereen profiteert van deze samenwerking: trainers in opleiding, de voetbalvereniging en - niet in de laatste plaats - de jonge voetballertjes zelf.

De feestelijke uitreiking van de Alliantietrofee vond gisteren plaats tijdens de School & Sport Plaza in Assen. Deze School & Sport Plaza voor de provincies Friesland, Drenthe en Groningen maakt deel uit van een reeks van zes regionale bijeenkomsten die op initiatief van de Alliantie School & Sport worden georganiseerd. Vertegenwoordigers uit het onderwijs, de sport en van gemeenten vernemen tijdens deze bijeenkomsten hoe het onderwijs en de sport invulling kunnen geven aan samenwerking.

Informatie
Voor meer informatie over de School & Sport Plaza's kunt u terecht op www.sport.nl/vereniging/bestuur (onder 'agenda sportcongressen'). Meer informatie over de School & Sport Veiling en de Alliantietrofee vindt u op www.alliantieschoolensport.nl

De School & Sport Plaza's zijn een initiatief van de Alliantie School & Sport samen sterker en worden georganiseerd door de Academie voor Sport, Beleid & Management.

Einde persbericht



Ingezonden persbericht