Persbericht certificering Pluspaal

17 november 2006

Betonnen heipaal met gerecycled EPS (piepschuim) in de kern krijgt Dubokeur Pluspaal ontvangt milieucertificaat én nominatie voor Nederlandse Bouwprijs 2007

De nieuwe heipaal die Betonson uit het Brabantse Son onlangs in de markt heeft geïntroduceerd, heeft vandaag op de Dubodag in Utrecht het speciale Dubokeur van het NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) ontvangen. Dit is een certificaat waarmee de milieuvoordelen van deze nieuwe heipaal officieel worden erkend. Door de enorme gewichtsreductie is de "Pluspaal" veel gemakkelijker te hanteren en voor productie van de Pluspaal is eenderde minder grondstoffen nodig. Ook is de Pluspaal genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2007.

Tijdens de Nationale Dubodag ontving Algemeen Directeur van Betonson, ing. Bart Kroesbergen het certificaat voor het Dubokeur uit handen van dr. ir. Michiel Haas, directeur van het NIBE. Michiel Haas: "Aandacht voor het milieu staat in de bouwwereld nadrukkelijk op de agenda. Met de Pluspaal kan de bouwwereld op grote schaal gehoor geven aan de grote behoefte om duurzamer te bouwen dan nu het geval is."

Pluspaal
De Pluspaal is een voorgespannen prefab heipaal met een gewichtbesparend element van gerecycled EPS (piepschuim). De Pluspaal levert dezelfde prestatie als de massieve betonnen heipaal, alleen is deze tot 35% lichter (afhankelijk van de lengte). Hierdoor kunnen er meer heipalen tegelijkertijd getransporteerd worden en is de verwerkbaarheid op de bouwplaats sterk verbeterd ten opzichte van traditionele betonnen heipalen. Bovendien scoort de Pluspaal ook beter dan de houten paal met traditionele betonopzetter uit standaard beheerde bossen. En dit terwijl de Pluspaal niet duurder is dan de traditionele heipalen.

Dubokeur
Voor het toetsen van het milieueffect heeft onderzoeksinstituut NIBE (Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) de Pluspaal onderzocht. Naar aanleiding van de positieve resultaten uit het onderzoek kwam de Plupaal in aanmerking voor het Dubokeur. Toepassing op grote schaal in plaats van de gebruikelijke massieve heipaal, levert grote milieueffecten op. Het NIBE heeft berekend dat wanneer de Nederlandse bouw overgaat tot vervanging van de traditionele prefab heipaal door de Pluspaal, de CO2 besparing vergelijkbaar is met jaarlijks 28.500 minder Volkwagens Golf Diesel op de weg.

Nederlandse Bouwprijs
Op 14 november jongstleden maakte de jury van de Nederlandse Bouwprijs, onder voorzitterschap van oud-Minister van VROM Jonkheer dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland bekend dat de Pluspaal genomineerd is voor de Nederlandse Bouwprijs die op 5 februari op de Nederlandse Bouwbeurs 2007 wordt uitgereikt. Uit alle inzendingen selecteerde de jury drie genomineerden in de categorie Bouwmaterialen, waaronder de Pluspaal. Voor de Nederlandse Bouwprijs wordt gekeken naar algemene kwaliteit, het innovatieve karakter, de milieuvriendelijkheid en de imagoversterking van de inzending voor de bouwbranche.

Milieubeweging
De fabrikant Betonson is op dit moment in gesprek met de milieubeweging. Deze hebben aangegeven enthousiast te zijn over deze milieuvriendelijke heipaal. De Pluspaal is reeds in verschillende bouwprojecten toegepast. Bij deze projecten bleek de verwerkbaarheid dermate goed te zijn, dat de Pluspaal door bouwers en heiers zeer positief werd ontvangen. De markt reageert inmiddels zeer enthousiast op deze milieuvriendelijke ontwikkeling.


---