Ingezonden persbericht


BERICHT

Hooghalen, 17 november 2006

Educatief pakket Het Drama van Srebrenica

'Srebrenica' laat nog steeds diepe sporen na, niet alleen in Bosnië maar ook in Nederland. Dusdanig dat in de pas gepresenteerde Canon voor het geschiedenisonderwijs één van de vijftig historische vensters daarop is gericht. Met Het Drama van Srebrenica bieden het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II-Heden het onderwijs de mogelijkheid op een verantwoorde wijze aan dit onderwerp aandacht te besteden.

Het Drama van Srebrenica is het eerste educatieve programma dat over dit onderwerp beschikbaar is en is bedoeld voor de hoogste klas van het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs, met name voor Vmbo-leerlingen. In Het Drama van Srebrenica staat het persoonlijke verhaal van een Dutchbatter centraal. Zijn geschiedenis is deels verweven met die van een aantal Bosnische moslims in de enclave Srebrenica.


* Aan de hand van brieven, foto's, krantenartikelen en kaarten wordt met persoonlijke verhalen het verleden tot leven gebracht.


* Bijzonder is dat aan deze historische bronnen een schoolwandplaat is toegevoegd. Daarop is het moment vastgelegd waarop onder het oog van de Nederlandse militairen de moslimvluchtelingen door de Serviërs worden gescheiden en weggevoerd.


* Ook behoort tot het pakket de mogelijkheid een ooggetuige als gastspreker in de klas uit te nodigen, zowel Dutchbatters als vluchtelingen


* Bij de bronnen en de wandplaat is lesmateriaal ontwikkeld in de vorm van werkbladen met een grote variatie in verwerkingslessen: rollenspel, beeldverhaal en bronnenopdrachten.


* De complexe voorgeschiedenis van de oorlog in het voormalig Joegoslavië wordt in een verdiepende les behandeld, waarmee de val van de enclave wordt ingekaderd in de tijd.

Door de ogen van een Dutchbatter volgen de leerlingen de laatste maanden van de enclave Srebrenica tot aan de val op 11 juli 1995:

"Als wrakhout bleven doodsbange mensen binnendrijven. Mensen die liepen, mensen die renden, mensen die in een vrachtwagen van ons mee konden rijden. Overal hingen, zaten, stonden en lagen ze. De volgende dag kwam het bevel: wapens neerleggen en een menselijk schild vormen om de vluchtelingen te beschermen. We zagen de Bosnische Serviërs de heuvel afkomen. Hoe konden we die tegenhouden?"

Het Drama van Srebrenica is een uniek educatief pakket over een diepingrijpende gebeurtenis geworden. Om een idee te krijgen van het educatieve pakket wordt verwezen naar:

www.kampwesterbork.nl

www.steunpuntgastsprekers.nl

auteur Harm van der Veen

m.m.v. Wim Dijkema

illustrator Geert Schreuder

uitgave Herinneringscentrum Kamp Westerbork

en Landelijk Steunpunt Gastsprekers WOII-Heden

isbn 90 72486 323

prijs ¤ 24,95

(inclusief schoolwandplaat, exclusief verzendkosten)

Voor meer informatie Christel Tijenk, coördinator Publieksbegeleiding

Erik Guns, coördinator Landelijk Steunpunt Gastsprekers

Voor bestellingen Herinneringscentrum Kamp Westerbork

T (0593)592600 - F (0593)592546

E info@kampwesterbork.nl

----------

Oosthalen 8 - 9414 TG Hooghalen - The Netherlands
T +31 (0)593 59 26 00 - F +31 (0)593 59 25 46
E info@kampwesterbork.nl - I www.kampwesterbork.nl