Partij van de Arbeid


Den Haag, 17 november 2006


PvdA-onderzoek: onvoldoende tijd voor mensen in verpleeghuizen


De PvdA vindt dat mensen in verpleeghuizen een goede verzorging verdienen. Pyjamadagen, ondervoede bewoners en de stopwatch-cultuur zijn voor de PvdA onacceptabel. Niet voor niets noemde Wouter Bos gisteren in Maastricht het verbeteren van de kwaliteit in de verpleegzorg als één van de speerpunten in zijn 'contract met de kiezer'.


Op vrijdagochtend 17 november tekenden de PvdA-kamerleden Mariette Hamer, Frank Heemskerk en Gerdi Verbeet samen met Marielle Rompa, directeur van Actiz (de koepelorganisatie van werkgevers van de verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland), een convenant om de zorg in de verpleeghuizen te verbeteren.


Bij de ondertekening van het convenant presenteerden de PvdA-ers ook het resultaat van een enquête die werd gehouden onder medewerkers van 40 verpleeg- en verzorgingshuizen. Afgelopen woensdag en donderdag bezochten PvdA kandidaat-kamerleden en wethouders deze verpleeghuizen en spraken met bewoners, personeel en directie over de problemen.


Maar liefs 67 procent van alle personeelsleden werkzaam in de zorg geeft aan dat ze nauwelijks tot geen tijd hebben voor een praatje met de bewoners. Laat staan dat verpleegkundigen en begeleiders tijd hebben om bewoners mee naar buiten te nemen. 83 procent van de ondervraagde personeelsleden geeft aan dat zij hier onvoldoende tijd voor heeft.


Het voorstel om overbodige regels en bureaucratie op te ruimen kan op veel bijval rekenen.
Maar liefst 97 (!) procent van de ondervraagden geeft aan dat er teveel regelgeving is in de verpleeghuiszorg


Eerder maakte de PvdA bekend 275 miljoen euro per jaar extra uit te willen trekken om 2500 extra verzorgenden aan te kunnen trekken. De PvdA wil echt iets doen aan de problemen in de verpleeg- en verzorgingshuizen. De PvdA wil de garantie geven dat mensen waardig oud kunnen worden. Hiervoor heeft de PvdA tien grondrechten opgesteld die in een nieuw kabinet absoluut gerealiseerd zouden moeten worden. Het zijn zaken die voor de meeste Nederlanders doodnormaal zijn, maar voor veel ouderen ontbreken. De PvdA wil


* Recht op eigen kamer in de huiselijke omgeving
* Recht op zorg zonder wachten

* Recht op voldoende aandacht

* Recht op zorg van goed opgeleid personeel
* Recht om dagelijks gewassen te worden

* Recht op gezonde en lekkere voeding

* Recht op humane zorg zonder gebruik van fixatie
* Recht op dagelijks frisse lucht en beweging
* Recht om waardig oud te worden met je partner
* Recht om alleen of met anderen iets leuks te doen


Bijlage: Resultaten enquête verpleeghuizen