Landelijke Studenten Vakbond


Internationale dag van de student

17 november 2006 - Vandaag is het de internationale dag van de student. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht besteed aan studentenrechten en studentenactivisme. In veel landen worden studenten nog altijd niet gehoord en worden afwijkende meningen geweldadig afgestraft, zoals onlangs nog het geval was in Wit-Rusland. Veel studentenbewegingen grijpen deze dag aan om bepaalde misstanden aan de kaak te stellen en om de stem van de student te laten horen.

De datum 17 november staat symbool voor de strijd die studenten hebben moeten leveren om veranderingen te bewerkstelligen. Op 17 november 1939 werd de campus van de universiteit van Praag bestormd door de Nazi's. Meer dan 1200 studenten werden naar een concentratiekamp gestuurd en 9 studentenvertegenwoordigers werden terplekke vermoord. De Duitse bezetters sloten vervolgens ook de universiteit.

De Europese koepelorganisatie van landelijke studentenbonden, ESIB, vraagt op deze dag aandacht voor de basisrechten van de student. In de International Student Rights Charter wordt aandacht gevraagd voor onder andere de kwaliteit van het onderwijs, de inspraak van studenten en de toegankelijkheid van het onderwijs. Op de website van ESIB kan je meer informatie vinden over de internationale dag van de student.