Socialistische Partij

SP :: Nieuws

Irrgang bezoekt internationale vakbondsconferentie over private equity

17-11-2006 * SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang bezocht gisteren in Genève een conferentie over de gevaren van de doorgeschoten aandeelhoudersmacht van private equity funds. De conferentie werd georganiseerd door de internationale vakbonden.

Irrgang: "Behalve de negatieve consequenties voor werknemers werden op de conferentie ook de negatieve effecten op de productieve investeringen van bedrijven benadrukt. De overnames worden door private equity gefinancierd door de opgekochte bedrijven op te zadelen met een enorme schuldenlast. Door de fixatie op korte termijn winst en de rentelast op de schulden gaan deze overnames ten koste van de productieve investeringen op de lange termijn. In sommige gevallen moeten bedrijven zelfs enorme leningen aangaan om de nieuwe aandeelhouders een superdividend uit te betalen. Geen wonder dat er over sprinkhanen wordt gesproken. Ze vreten een bedrijf leeg en trekken weer verder."

Het SP-Kamerlid presenteerde vorige maand al een vijf puntenplan in de Tweede Kamer om de macht van de equite funds aan te pakken. Hierin stelde hij onder andere voor om de ondernemingsraad de helft van de Raad van Commissarissen te laten benoemen om zodoende de factor arbeid een sterkere positie te geven in het bedrijf. Vorige week stelde Irrgang opnieuw schriftelijke vragen aan het kabinet over de gevaren voor de financieel-economische stabiliteit als gevolg van de opkomst van private equity.