De Nederlandse Bank


Publicatie DNB Working Paper: Modelling Scenario Analysis and Macro Stress-testing (Working Paper nr. 119)
Nieuwsbericht

Datum leeg 17/11/2006

Welke verliezen kunnen banken lijden als gevolg van ongunstige financieel-economische ontwikkelingen? En wat betekent dat voor de financiële stabiliteit? Kan dit in cijfers uitgedrukt worden? Met een nieuwe kwantitatieve onderzoeksmethode blijkt het mogelijk om een oordeel over de financiële stabiliteit te onderbouwen met cijfers.

DNB gebruikt scenario-analyse en macro-stresstesten voor de analyse van de financiële stabiliteit in Nederland. Deze instrumenten zijn opgenomen in een nieuwe onderzoeksmethode voor de kwantitatieve analyse van de stabiliteit van banken.

Met een model voor de macro-economie zijn scenarios van mogelijke ongunstige financieel-economische ontwikkelingen uitgewerkt. Vervolgens is een schatting gemaakt van de verbanden tussen de economische groei en rentestand enerzijds en de kredietverliezen en rente-inkomsten van de banken anderzijds. Daarmee is het mogelijk om de invloed van ongunstige ontwikkelingen op de bankensector te voorspellen.

Scenarios van toekomstige financiële en economische ontwikkelingen zijn inherent onzeker. Echter door simulaties voor alle mogelijke scenario-uitkomsten door te rekenen, zijn kansverdelingen te berekenen van verliezen en inkomsten van de banken. Daarmee ontstaat inzicht in de mogelijke extreme verliezen en kan een oordeel over de financiële stabiliteit kwantitatief worden onderbouwd.

De onderzoeksmethode is uitgewerkt door Jan Willem van den End, Marco Hoeberichts en Mostafa Tabbae van DNB.