Gemeente Tilburg

Datum
17 november 2006

Tilburg wint kort geding over Europese aanbesteding Žhulp bij het huishoudenÂŽ

Wethouder Els Aarts: "90% van de klanten in Midden- Brabant houdt dezelfde hulp".

De rechtbank heeft de gemeente Tilburg in het gelijk gesteld in een kort geding over de Europese aanbesteding van hulp bij het huishouden in Midden- Brabant. Hierdoor kunnen de negen gemeenten in Midden- Brabant meteen contracten gaan afsluiten, waardoor deze zorg per 1 januari 2006 geregeld is. Wethouder Zorg Els Aarts-Engbers: "Ik ben heel blij met deze uitspraak. We hebben tijdens de aanbesteding vooral gelet op kwaliteit. De prijs kwam op de tweede plaats. Mede daardoor zijn er veel minder verschuivingen dan bij andere aanbestedingen in Nederland, waar thuiszorginstellingen werden verdrongen door schoonmaakbedrijven. Zeker 90% van de klanten in Midden- Brabant houdt dezelfde hulp." Het kort geding werd aangespannen door twee instellingen die geen gunning naar aanleiding van de aanbestedingsprocedure

De gemeente Tilburg heeft in de zomer van 2006, samen met acht andere gemeenten in Midden- Brabant, een Europese aanbesteding georganiseerd voor hulp bij het huishouden. In totaal gaat het om een jaarlijkse omzet van 20 miljoen euro, waarvan 12 miljoen voor hulp in de gemeente Tilburg. Er zijn voor de negen gemeenten samen 17 offertes binnengekomen. Elke gemeente heeft vooraf bepaald met hoeveel partijen een contract gesloten zou worden.

Voor Tilburg krijgen zes organisaties een contract per 1 januari 2007. Het zijn Thebe, Actief Zorg, Huispitaal, Conventus (in combinatie met de Wever, Zorgcentrum Tilburg Zuid en de Zorgverlener), Evean en CCC-zorg. De eerste vier partijen zijn al jaren actief in Tilburg. De laatste twee zijn voor de stad nieuwe aanbieders.

Huidige klanten
In Tilburg krijgen ongeveer 7000 mensen hulp bij het huishouden. Deze klanten mogen zelf kiezen uit de genoemde zes aanbieders. Ook kunnen ze kiezen voor een persoonsgebonden budget, waarmee ze zelf hulp kunnen inkopen bij een persoon of organisatie naar keuze. Voor de huidige klanten hoeft er niets te veranderen. Hun thuiszorginstelling krijgt ook in 2007 een contract, of gaat samenwerken met Ă©Ă©n van de zes partijen die een contract krijgt. Klanten houden evenveel uren hulp als nu, zolang de indicatie geldig is. Daarna bepaalt het Centrum Indicatiestelling Zorg opnieuw hoeveel uren hulp nodig is.

Het was de eerste keer dat de gemeenten een Europese aanbesteding organiseerden voor hulp bij het huishouden. Dat heeft te maken met de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Die wet regelt dat de gemeenten per 1 januari 2007 verantwoordelijk worden voor hulp bij het huishouden. Op dit moment wordt die hulp betaald door het Zorgkantoor.

Bijlage: welke thuiszorginstellingen krijgen in welke gemeente(n) een contract voor hulp in het huishouden vanaf 2007

Gemeente Tilburg: Thebe, Actief Zorg, Conventus (in combinatie met de Wever, Zorgcentrum Tilburg Zuid en de Zorgverlener), Evean, CCC Zorg, Huispitaal

Gemeente Waalwijk: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden, Evean, CCC Zorg, Huispitaal, Ned Zorg

Gemeente Gilze en Rijen: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden

Gemeente Oisterwijk: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden, Evean, CCC Zorg

Gemeente Oosterhout: Mark en Maasmond, Actief Zorg, Markenlanden, Evean

Gemeente Goirle: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden, Evean, CCC Zorg, Huispitaal

Gemeente Loon op Zand: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden, Evean, CCC Zorg, Huispitaal

Gemeente Dongen: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden

Gemeente Hilvarenbeek: Thebe, Actief Zorg, Markenlanden

Voor de pers:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Brugt Groenevelt (013 5428333) of Corine Breure (013 542 9127).


---- --