Ingezonden persbericht


NBBU steunt lid In Person in bezwaar tegen boete

Bilthoven, 16 november 2006 - De Nederlandse Bond voor Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) steunt de strijd van haar lid In Person Uitzendbureau BV tegen een boetebeschikking die de Arbeidsinspectie haar heeft opgelegd op grond van de Wet Arbeid Vreemdelingen (WAV). Het is uniek dat een procedure als deze tegen de Arbeidsinspectie is opgestart. Er wordt aangestuurd op een principe-uitspraak over de redelijkheid van boetes die de Arbeidsinspectie aan werkgevers oplegt.

De Arbeidsinspectie heeft NBBU-lid In Person een boete opgelegd vanwege valse identiteits-documenten van een te werk gestelde uitzendkracht. Bij controle door de Arbeidsinspectie bleek het niet om een Portugese, maar om een Angolese werknemer te gaan. De vervalste papieren die de man in kwestie echter aan In Person bij zijn aanname had overlegd, bleken nauwelijks van echt te onderscheiden. Daarbij is geconstateerd dat In Person niets te verwijten valt aangaande de gevolgde procedure met betrekking tot de controle op de identiteitspapieren. Sterker nog, nader onderzoek toonde aan dat de belastingdienst de papieren eveneens niet van echt wist te onderscheiden en de Angolese man zelfs een sofi-nummer heeft verstrekt. Nadat zowel de Belastingdienst als In Person meenden alle controles zorgvuldig uitgevoerd te hebben, constateerde de Arbeidsinspectie vervolgens een vervalst identiteitsbewijs.

In Person neemt de controle van identiteitsbewijzen uiterst serieus. Als een van de eerste uitzendwerkgevers in Nederland heeft In Person de zogenaamde ID-Scan binnen haar organisatie geďntroduceerd. Met de aanschaf en invoering van deze techniek heeft In Person binnen de branche een pioniersrol in de controle van identiteitsbewijzen. Bovendien is In Person begin oktober gescreend conform de nieuwe NEN 4400 norm, waaruit bleek dat de organisatie aan alle actuele eisen voldoet.

De Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen (NBBU) juicht het initiatief van In Person in deze zaak toe. Huib Groeneveld, voorzitter van de NBBU, over deze zaak: "Het is ridicuul dat van een uitzendonderneming verwacht wordt dat men professionele vervalsingen kan constateren, terwijl een belangrijk overheidsapparaat zelf niet in staat blijkt deze te kunnen vaststellen. Alle redelijkheid is zoek, het wordt tijd dat de overheid deze last van de schouders van de uitzendorganisaties haalt. Wij delen de visie van In Person dat een betere ÂŽscreeningÂŽ vanuit de belastingdienst meer aandacht zou moeten krijgen van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Evenals In Person denken wij dat dat pas echt zoden aan de dijk zou zetten, want zonder sofi-nummer kan niemand aan de slag. Bovendien doet In Person er alles aan om illegale arbeid te voorkomen."

Overigens heeft de NBBU er alle begrip voor dat de Arbeidsinspectie steeds strenger wordt op het gebied van illegale arbeid. De NBBU vervult daarin een voortrekkersrol; alle organisaties die bij deze branchevereniging zijn aangesloten worden regelmatig gescreend. De flexbranche ziet het al als haar maatschappelijke plicht om illegale arbeid te voorkomen. Het is de enorme wildgroei in de branche - circa 6000 uitzendbedrijven waarvan er slechts 700 zijn aangesloten bij de brancheorganisaties ABU en NBBU - die ervoor zorgt dat een aantal malafide partijen, dat het niet zo nauw neemt met illegaliteit en fraude, een smet legt op de gehele sector.