Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 17 november 2006

Ondertekening Verklaring van de Regio's over Klimaatsverandering en steun klimaattop Naïrobi

Kris PEETERS, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur, engageert zich tot het ondertekenen van de Verklaring van de Regio's over Klimaatverandering en aldus actief te streven naar emissiereducties van broeikasgassen in Vlaanderen. Intussen is op de Klimaattop in Naïrobi al concrete vooruitgang geboekt om Afrika actiever te betrekken bij internationale klimaatinvesteringen. Het Vlaams wetgevend kader voor de handel in emissierechten zal dit mee ondersteunen. "De Vlaamse strategie voor de verwerving van emissierechten in het buitenland richt zich op concrete duurzame projecten en heeft niet als doel om 'schone' lucht te kopen uit Bulgarije of andere landen", benadrukt de minister.

In december 2005 organiseerden de Canadese deelstaten Québec en Manitoba parallel aan de jaarlijkse VN-klimaatconferentie, een topbijeenkomst over klimaatsverandering specifiek voor deelstaten en grote bedrijven. Op deze Top werden politieke leiders, vertegenwoordigers van NGO's en zakenlieden van deelstaten wereldwijd uitgenodigd om het thema van de klimaatsverandering te bespreken. De Top resulteerde in een Verklaring, de "Declaration of the Federated States and Regional Governments on Climate Change ". Deze verklaring roept regio's en deelstaten op om binnen de eigen bevoegdheden actief te streven naar emissiereducties. Een waaier aan middelen kan hiertoe worden aangewend, zoals een betere energie-efficiëntie, schone technologieën, een duurzame mobiliteit, een duurzame landbouw en bosteelt, een beter afvalstoffenbeheer e.a.

Deze Verklaring werd intussen ondertekend door verschillende regio's en deelstaten, waaronder ook een aantal staten in de VS. Ook Vlaanderen werd recent door de premiers van Québec en Manitoba uitgenodigd om deze Verklaring te ondertekenen. Ook minister Peeters wenst dit netwerk én denkwerk actief te ondersteunen, en daarom zal hij namens het Vlaamse Gewest ondertekenen.

Positieve deelresultaten op Klimaattop in Naïrobi, ondersteund door Vlaams wetgevend kader voor handel in emissierechten

Op de klimaattop die momenteel plaatsvindt in Nairobi werden de gevolgen van de opwarming van de aarde nogmaals onderstreept, in het bijzonder voor de Afrikaanse landen. Ook de nood aan versterkte inspanningen werd opnieuw benadrukt. De minister van Leefmilieu vindt het in dat kader positief dat de onderhandelingen in Nairobi geleid hebben tot vooruitgang op thema's die zo belangrijk zijn voor de ontwikkelingslanden, zoals afspraken over meer budgettaire middelen en ondersteuning en kennisopbouw in de voorbereiding van klimaatrelevante projecten voor duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden, de zogenaamde CDM-projecten. Dit zou op termijn moeten leiden tot meer CDM-projecten in Afrika. Maar bovenal kan de minister zich vinden in de voortgang die geboekt is op het vlak van het post-2012 klimaatbeleid. Zo werd een akkoord bereikt over de invulling van een werkprogramma dat nieuwe reductieverplichtingen voor de industrielanden na 2012 onderzoekt. Dit laat toe dat in de volgende jaren een uitgebreide wetenschappelijke analyse zal plaatsvinden van verschillende technologieën in nationale omstandigheden, hun reductiepotentieel, kosten en baten, en de beschikbare instrumenten om dit potentieel te bereiken. Van belang is ook dat de ontwikkelingslanden verder meestappen in het proces. Samen met de industrielanden zullen ze werken aan een 'shared vision' om de uitdaging van de klimaatverandering aan te gaan.

Vlaanderen koopt geen 'schone' lucht in Bulgarije

In het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 van de Vlaamse Regering ligt de prioriteit op het omzetten van binnenlandse maatregelen in effectieve energiebesparingen die tot 80 % van de afstand tot de Kyotodoelstelling kunnen dichten. Op voorstel van de minister is nu een volgende stap gezet in het scheppen van het kader voor de verwerving van emissierechten via concrete duurzame projecten in ontwikkelingslanden en landen met een economie in transitie, wat onmisbaar is om tijdig de Vlaamse Kyotodoelstelling te kunnen halen. Het ontwerpbesluit verhandelbare emissierechten voorziet in een nieuw hoofdstuk in de wetgeving dat zorgt voor het vastleggen van de Vlaamse strategie voor de verwerving van diverse types emissierechten. De minister van Leefmilieu krijgt de verantwoordelijkheid voor de verwerving van emissierechten. Daarvoor kunnen diverse instrumenten ingezet worden zoals rechtstreekse aankopen van projectontwikkelaars of op de internationale markt, participatie in fondsen en de organisatie van tenders. Door het sluiten van bilaterale overeenkomsten met landen zoals Bulgarije zullen projecten vlotter opstarten, wat de strijd tegen de klimaatverandering ten goede komt.

Via het ontwerpbesluit wordt ook de omzetting van internationale regels op het vlak van goedkeuringsprocedure door het Vlaamse gewest van emissiereducerende projecten geregeld. Door de aandacht voor duurzaamheid kunnen deze projecten daadwerkelijk bijdragen tot het dalen van de broeikasgasemissies. Het ontwerpbesluit wordt na het advies van de raden nu overgemaakt voor advies aan de Raad van State.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Luc De Seranno, woordvoerder van minister Peeters Tel.: 02 552 66 00
Gsm: 0477 38 23 37
E-mail: persdienst.peeters@vlaanderen.be

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?cid=1163738410547&pagename=nieuwsberichten%2FNB_Nieuwsbericht%2FNieuwsbericht