Ingezonden persbericht


Burgerinitiatief 'Openheid Over Irak' eist verantwoording van minster Kamp voor marteling Irakese gevangenen.

Persbericht

17 november 2006

Het burgerinitiatief 'Openheid Over Irak' eist dat minister van Defensie Kamp vandaag nog volledige opheldering verschaft over de marteling van Irakese gevangenen in november 2003. De schending van de mensenrechten door Nederlandse militairen is opnieuw een harde aanwijzing voor de onacceptabele onzorgvuldigheid waarvan de betrokkenheid van de kabinetten-Balkenende bij de oorlog tegen Irak is doortrokken. 'Openheid Over Irak' eist dat de regering hiervoor nog voor de verkiezingen van 22 november verantwoording aflegt. Op de website www.OpenheidOverIrak .nu hebben zich in een week tijd al ruim 13.000 Nederlanders achter deze eis geschaard.

De Volkskrant meldde vanochtend dat medewerkers van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) zich in november 2003 schuldig hebben gemaakt aan marteling van tientallen Irakese gevangenen in de Zuid-Irakese provincie Al-Muthanna. Van de zomer van 2003 tot april 2005 waren Nederlandse troepen in deze provincie gelegerd als onderdeel van een internationale 'stabilisatiemacht'. De marteling vond volgens de Volkskrant plaats tijdens het verhoor van de gevangenen.

Volgens de krant waren de gehanteerde verhoormethoden niet de enige overtreding van de regels. Ook ontbrak de juridisch adviseur die verplicht bij de verhoren aanwezig had moeten zijn. Uit een geheime nota van de Directie Juridische Zaken van het ministerie van Defensie zou bovendien blijken dat het verhoren van verdachten helemaal niet tot de bevoegdheden van de Nederlandse eenheden behoorde.

De strafbare feiten zijn al jaren bekend bij de top van het ministerie van Defensie. Betrokkenen kunnen zich 'niet herinneren' of zij minister Kamp op de hoogte hebben gesteld. De voormalige Chef Defensiestaf Luuk Kroon heeft geen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, hoewel de bevelhebber van de Koninklijke Marechaussee hem dat dringend adviseerde.

Het heeft er alle schijn van dat de top van het ministerie heeft besloten de affaire in de doofpot te stoppen. Nog verbijsterender is dat de regering in mei 2004 op Kamervragen van GroenLinks antwoordde dat er in militaire en politieke kringen niets bekend was over mishandeling van Iraakse gevangenen. Dat betekent ofwel dat de regering zich niet op de hoogte heeft gesteld van de strafbare feiten, ofwel er voor heeft gekozen deze in de doofpot te houden. Het burgerinitiatief 'Openheid Over Irak' eist dat minister Kamp vandaag nog volledige opheldering geeft over deze kwestie.

Deze affaire is de zoveelste smet op de betrokkenheid van de kabinetten-Balkenende bij de oorlog tegen en de daaropvolgende bezetting van Irak. De besluitvorming rond de Nederlandse steun aan de oorlog in maart 2003 is omgeven met tal van vragen. Maar ondanks talloze concrete onzorgvuldigheden en zelfs bewuste misleiding van het parlement en de bevolking door diverse bewindslieden, weigert de regering tot dusver aan haar democratische plicht tot het afleggen van verantwoording te voldoen.

In een op 9 november gestarte actie eist 'Openheid Over Irak' dat de verantwoordelijke bewindslieden, onder wie premier Balkenende, nog vóór de verkiezingen van 22 november publiekelijk verantwoording afleggen. Alleen zó kan de kiezer beoordelen of de betrokken bewindslieden wel te vertrouwen zijn en of het nemen van toekomstige zware besluiten hen wel is toevertrouwd. 'Openheid Over Irak' heeft deze eis vervat in open brieven aan premier Balkenende, de regering en het parlement. De brieven zijn te lezen op www.OpenheidOverIrak.nu. Op de site hebben zich in een week tijd ruim 13.000 Nederlanders achter het initiatief geschaard.

Namens 'Openheid over Irak'
Allard de Rooi en Hein van Meeteren
Initiatiefnemers

Voor de redactie:

Indien u meer informatie wenst of in contact wilt treden met de initiatiefnemers kunt u contact opnemen met Sylvia Pessireron, tel. 06-50 881 036. Gelieve de contactinformatie niet te publiceren.