Nikolaas en de anderen


Oude Russische ikonen in museum De Stratemakerstoren te Nijmegen

NIJMEGEN, 20061102 -- Op vrijdag 17 november om 17.00 uur opent drs. Bert Velthuis, kunsthistoricus, ikonenkenner en Nijmeegs gemeenteraadslid, de expositie "Nikolaas en de anderen". In samenwerking met Zoetmulder Ikonen realiseert museum De Stratemakerstoren, Waalkade 83-84 in Nijmegen, deze verkooptentoonstelling van oude Russische ikonen die tot en met 3 december te zien is.

Het kenmerkende van Russische ikonen is, dat zij met veel emotie maar met weinig drama geschilderd zijn. De vormen zijn eenvoudig, zonder opsmuk, maar wel met prachtige kleuren en met bladgoud. De meestal anonieme ikonenschilder was vrij van sentiment en hedonisme. Hij probeerde in zijn werk dicht bij het oneindige te komen. Hij begreep stilte en hoe je die kunt schilderen.

De verering van Sint Nikolaas werd rond 980 naar Nijmegen gebracht door de Byzantijnse prinses Theophano uit Constantinopel, die getrouwd was met Otto II, keizer van het Heilig Roomse Rijk. Zij heeft misschien wel de allereerste Sint Nikolaasikoon naar Nijmegen gebracht. De Sint Nikolaaskapel op het Valkhof herinnert nog aan deze verering. Nijmegen heeft, tot aan de inlijving bij de Republiek der Verenigde Nederlanden in 1591, een invloedrijk Senter Claesgilde en een Senter Claesgasthuys gehad.

Behalve Nikolaasikonen worden ook andere ikonen tentoongesteld, bijvoorbeeld ikonen van Christus, de Moeder Gods, andere heiligen en feestdagen. Op de tentoonstelling zijn voornamelijk huisikonen te zien die voor privé-devotie bestemd waren. Bijzonder is een collectie met email ingelegde reisikonen.

Zoetmulder Ikonen bestaat sinds 1936. Ingrid Zoetmulder is de huidige directeur. Ze is beëdigd taxateur en ikonenexpert. Zoetmulder ikonen is gespecialiseerd in de aan- en verkoop van oude ikonen. Alle ikonen die te koop zijn, worden geleverd met een certificaat van echtheid.





museum De Stratemakerstoren te Nijmegen