VATfree verzorgt en vergemakkelijkt BTW-teruggave niet-EU toeristen


Pay attention, not tax

AMSTERDAM, 20061117 -- Europese regelgeving bepaalt dat toeristen van buiten de Europese Unie vrijgesteld zijn van Value Added Tax (VAT) in de EU. Toch is het haast ondoenlijk voor een niet-EU toerist om zijn betaalde BTW over in de Unie aangeschafte goederen (ter hoogte van ten minste ¤ 50,00 op één factuur), terug te krijgen. VATfree - een nieuwe oer-Hollandse service - rekent nu af met die `paarse krokodil'. Hiermee zet oprichter Joni Smeenk ons land terug op de wereldkaart door toeristen in staat te stellen om, voor het eerst in onze lange internationale handelsgeschiedenis, daadwerkelijk ongecompliceerd BTW-vrij inkopen te doen in Holland.

Meer keus, meer voordeel
Voor de komst van VATfree, had de niet-EU toerist twee mogelijkheden om zijn BTW terug te vorderen: direct bij de winkelier (die hier overigens niet toe verplicht is) of bij een tax refund agency, zoals Global Refund (bekend van de Tax Free Shopping logo's). Aan beide mogelijkheden kleven nadelen. Zo staan winkeliers niet te springen de BTW direct te verrekenen, omdat dit extra tijd, kosten en administratielast tot gevolg heeft. En BTW verhalen bij een tax refund agency, kan alleen als de goederen zijn aangeschaft bij een van de aangesloten winkels en ze een bepaalde waarde vertegenwoordigen. Bovendien zijn hier hoge kosten aan verbonden. Zo houdt marktleider Global Refund maar liefst 10% administratiefee in. Met VATfree heeft de toerist nu meer keus om zijn belastingvrije inkopen te doen. Met als groot financieel voordeel dat VATfree een aanzienlijk reëlere servicefee van gemiddeld 4% in rekening brengt.

Verlaging BTW-teruggavedrempel voor toerist én winkelier
Via een online registratiesysteem, gaat VATfree de BTW-teruggavedrempel voor de toerist én winkelier verlagen. VATfree NL machtigt elke klant om inkopen te doen in Nederland op naam van VATfree. Nadat de klant alle gewenste inkopen heeft gedaan, registreert hij zijn aankopen op www.vatfree.nl. Vervolgens genereert het online registratiesysteem een factuur om deze inkopen te verrekenen. Hierover berekent VATfree 0% BTW. Op deze factuur wordt het bedrag dat de klant heeft betaald verrekend met het totaalbedrag verschuldigd aan VATfree. De klant ontvangt dan het teveel voorgeschoten bedrag - minus de administratieve fee - terug. Het systeem vraagt zo geen inspanning van de winkelier en de toerist krijgt zijn onnodig betaalde BTW terug.

Filosofie
Met VATFree beoogt Joni Smeenk een macro-economische impuls te realiseren. Een taak die de overheid, ondanks de BTW-vrije drempelverlaging naar 50 euro, volgens de organisatie laat liggen. De impuls wordt extra kracht bijgezet doordat VATfree 1% van de ingehouden som in de Nederlandse economie investeert door jonge ondernemers financieel te steunen in hun ondernemersschap. Smeenk hoopt met VATfree zo op deelgebied bij te dragen om ons land wereldwijd als eigentijdsere handelspartner - en voor toeristen interessante bestemming - te profileren.





Joni Smeenk