Tilburg wil kansen luchtvaartindustrie benutten

Niet-landingsbaangebonden industrie kan naar nieuw bedrijventerrein Wijkevoort

Tilburg heeft de ambitie om in het gebied Wijkevoort een speciaal bedrijventerrein voor luchtvaartindustrie ontwikkelen. Hiermee speelt de stad in op de groei in deze bedrijvensector. Hoe de stad deze kans kan verzilveren staat te lezen in de Eerste Blauwdruk voor Wijkevoort, een rapport dat deze vrijdag door wethouder Hans Janssen (economie, grondzaken) werd overhandigd aan Onno Hoes, gedeputeerde voor economische zaken van de provincie Noord-Brabant en voorzitter van het Platform Maintenance. Het rapport werd opgesteld door onderzoeksbureau KEC.

Kans grijpen
Janssen: "De luchtvaart is een internationale groeisector, met 5 tot 6% per jaar. De luchtvaart MRO (maintenance, repair & overhaul, te vertalen als onderhoud, reparatie & revisie) is een markt die vergelijkbare groeicijfers laat zien. Gezien de verdergaande concentratie van (militaire) luchtvaartactiviteiten in Zuid-Nederland en de reeds in Tilburg gevestigde luchtvaart MRO spelers, wordt deze sector als kansrijk gezien voor het versterken van de economische structuur in stad en regio. Deze kans willen we dan ook graag grijpen."

Strategische locatie

In de nationale context zijn Schiphol en Woensdrecht natuurlijke concentratiepunten voor landingsbaangebonden luchtvaart (MRO) activiteiten. Voor niet-landingsbaangebonden activiteiten is Tilburg goed gepositioneerd dankzij de strategische locatie als logistiek knooppunt. Hans Janssen: "Het feit dat we de mogelijkheid hebben om op Wijkevoort een nieuw bedrijventerrein specifiek voor luchtvaart MRO bedrijvigheid te creëren geeft Tilburg een voorsprong. Ook beschikt de stad over een relatief grote potentiële beroepsbevolking en is een goede kennisinfrastructuur voor luchtvaart aanwezig, dus er kan ook opgeleid worden."

Vliegtuigen en helikopters

Een luchtvaart MRO bedrijventerrein kan in de eerste fase worden gericht op MRO activiteiten voor motoren en componenten. Deze activiteiten kunnen worden ondersteund door de huidige en toekomstige spelers op het gebied van onderwijs, logistiek en ICT. Het portfolio kan worden gericht op civiele en militaire luchtvaart, zowel vliegtuigen als helikopters. Dit portfolio sluit aan bij de activiteiten die op Schiphol en Woensdrecht (gaan) plaatsvinden. In de toekomst kan het portfolio verder worden uitgebouwd.

Ruimte

Hans Janssen; "We verwachten zo'n 32 tot 53 hectare aan bedrijfskavels nodig te hebben als bedrijven zich op Wijkevoort willen vestigen. Hiervoor is ruimte beschikbaar, recent zijn de grondaankopen in het gebied afgerond waarmee de positie gunstig is voor de ontwikkeling van een MRO bedrijventerrein. In totaal beslaat de grondpositie van de gemeente in het gebied nu zoÂŽn 60 hectare. Op basis van de verkenning door KEC werken we op korte termijn de mogelijkheden verder uit en kijken we in samenspraak met de raad naar nut en noodzaak van deze invulling."

Meer informatie:
Brugt Groenevelt, woordvoering Hans Janssen: 013 - 5428333


---- --