Vlaamse Overheid

Nieuwsbericht van de Vlaamse overheid van vrijdag 17 november 2006

Investeringen zorgen voor 199 extra arbeidsplaatsen

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Fientje MOERMAN heeft de Vlaamse Regering vandaag beslist om voor een totaalbedrag van 5.964.532 euro strategische investeringssteun toe te kennen aan zes bedrijven. De investeringen leveren 199 extra jobs op.

Sadepan Chimica, Genk

De NV Sadepan Chimica is een afdeling van het Italiaanse 'Gruppo Mauro Saviola'. De groep telt in totaal 17 ondernemingen die spaanderplaten produceren. De vestiging in Genk legt zich toe op de productie van basisgrondstoffen voor deze spaanderplaten.

Sadepan breidt de productiecapaciteit uit door twee bestaande productielijnen aan te passen en twee nieuwe lijnen in gebruik te nemen. Voor deze uitbreiding wordt het bestaande fabrieksgebouw uitgebreid en komt er een nieuw gebouw bij. De onderneming plant hiervoor een investeringsprogramma van ruim 12.000.000 euro dat loopt tot 2008. De uitbreiding van Sadepan Chimica levert 10 extra jobs op. Het bedrijf ontvangt 513.702 euro steun van de Vlaamse overheid.

Borealis Polymers, Beringen

De Borealis-groep heeft vestingen in Zwijndrecht, Kallo, Beringen en Mechelen. De afdeling in Beringen produceert polyethyleen en polypropyleen, stoffen die gebruikt worden in huishoudartikelen, meubilair en textiel en in de communicatie-, computer- en medische sector.

Borealis investeert tussen 2005 en 2009 25.000.000 euro in de vestiging in Beringen. Het bedrijf koopt onder meer een nieuwe verpakkings- en verladingsinstallatie aan. Borealis investeert ook in technieken die het productieproces optimaliseren, bijvoorbeeld technieken die gericht zijn op het voorkomen van productiestilstanden. De groep hecht bij deze uitbreiding ook belang aan de beperking van het energieverbruik en de milieuhinder en de verhoging van de veiligheid.

Er komen 45 extra arbeidsplaatsen bij, waardoor het aantal werknemers op 625 personen komt. De Vlaamse Regering kent Borealis Polymers een steunbedrag van 1.402.718 euro toe.

Ravago Logistic Center, Lommel

De Ravago-groep is een wereldspeler op de kunststoffenmarkt. Het bedrijf recycleert en distribueert zowel grondstoffen als afgewerkte producten voor de petrochemische sector. Ravago wil de grote voorraden, die nu verspreid zijn over de Benelux, in eigen beheer nemen en centraliseren in Lommel.

Om dit uniek logistiek centrum te kunnen opstarten investeert Ravago 13.000.000 euro in de aankoop van bedrijfsterreinen, de bouw van stockagehallen en bedrijfsruimten en de aankoop van materieel en machines. Door deze investering zal de vestiging in Lommel 45 bijkomende, vooral laaggeschoolde, mensen tewerkstellen. De Vlaamse Regering steunt het bedrijf met een bedrag van 1.274.000 euro.

Inter-Shipping, Willebroek

De NV Inter-Shipping is een jonge, middelgrote familieonderneming die gevestigd is aan het Willebroekkanaal. Daar neemt het bedrijf verschillende havenactiviteiten, zoals laden, lossen en overslag van goederen, voor zijn rekening.

Inter-Shipping wil zich nu ook gaan toeleggen op de productie van kanaalplaatvloeren in voorgespannen beton. Daarvoor investeert het bedrijf 12.010.000 euro in de bouw van twee nieuwe bedrijfshallen en stockagevloeren en de aankoop van een nieuwe machine, met bijhorend materieel nodig. De Vlaamse Regering steunt deze uitbreiding met 720.600 euro. Eens het productieproces op kruissnelheid is, zorgt het voor 62 nieuwe jobs.

Antwerp Stevedoring International, Antwerpen

De NV Antwerp Stevedoring behandelt en distribueert ijzer- en staalproducten. Het bedrijf wil deze activiteiten uitbreiden. Zo wil het de aangevoerde staalplaten snijden en zandstralen. Antwerp Stevedoring investeert 19.125.672 euro in de bouw van een nieuwe 'All Weather Terminal' aan het Albertdok. De overdekte laad-, los- en opslagplaatsen moeten de continuïteit van de activiteit verzekeren onder alle weersomstandigheden. Het bedrijf werft 21 nieuwe arbeidskrachten aan, waardoor het totale aantal werknemers op 187 komt. Antwerp Stevedoring ontvangt hiervoor 859.512 euro overheidssteun.

Neofibra, Waregem

De NV Neofibra ontwikkelt nieuwe plaat- of profielproducten en maakt hiervoor onder meer gebruik van WPC (Wood Plastic Composites). Dit materiaal combineert de eigenschappen van hout en kunststof en werd ontwikkeld met IWT-steun. Neofibra gaat de productie en commercialisering van het nieuwe materiaal nu uitbreiden. Tussen december 2005 en 2008 investeert de onderneming 12.500.000 euro in nieuwe bedrijfsgebouwen, machines en productiematerieel voor de uitbouw van vier productielijnen. De uitbreiding zorgt voor 16 nieuwe jobs. Neofibra kan rekenen op 1.200.000 euro steun van de Vlaamse Regering.

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Dhr. Frank Beckx, woordvoerder van minister Moerman
Tel.: 02 552 61 10
Gsm: 0476 80 94 74
E-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be