Allochtone aanhang d66 verdubbelt, 1 kamerzetel winst


NIEUWEGEIN, 20061117 -- Het aantal allochtonen dat op D66 gaat stemmen, is in twee weken tijd verdubbeld naar 8,6%. Dit komt vooral door meer Marokkanen en Turken die voor D66 kiezen. D66 krijgt nu ten koste van CDA en VVD 1 Kamerzetel van allochtonen. De campagne van Pechtold waarin hij zich keert tegen Wilders' tsunami-uitspraak en tegen de harde toon van Verdonk's integratiebeleid lijkt hiermee onder allochtonen succes te hebben. Dit blijkt uit de tweewekelijkse Stemindex Allochtonen van Foquz Etnomarketing.

In de laatste Stemindex Allochtonen is de invloed van de allochtone factor op de totaaluitslag van de verkiezingen berekend. Hiertoe zijn de meest recente gegevens van de algemene peilingen van Interview-NSS, Maurice de Hond en TNS-NIPO herwogen naar het aantal zetels dat door de allochtonen wordt bepaald.

PvdA en CDA blijken het meest beïnvloed te worden door de allochtone factor. Bij een hoge opkomst onder allochtonen wint PvdA in alle algemene peilingen 3 zetels, CDA verliest er juist 3. Bij een hoge opkomst onder allochtonen kan dus alsnog een nek aan nek verkiezingsuitslag uit de bus rollen. Volgens de Stemindex Allochtonen zal het opkomstpercentage onder allochtonen boven de 70% liggen.

In tegenstelling tot de algemene trend blijft de positie van PvdA in de laatste Stemindex Allochtonen stabiel. Met 42,2% is de PvdA nog steeds de grootste partij onder allochtonen. Zijn stabiele positie heeft de PvdA te danken aan een groeiend aantal Surinamers dat voor deze partij kiest (van 34% naar 42%). De PvdA-aanhang onder Antillianen en Turken daalt juist.

De daling van de CDA-aanhang onder allochtonen die bij de vorige Stemindex zichtbaar werd, zet zich onverminderd voort. Opnieuw daalt de aanhang onder Surinamers met een kwart naar 8,0%, terwijl nu ook de Antilliaanse aanhang een deuk krijgt van 10,1% naar 3,9%. In een maand tijd is het CDA de helft van zijn allochtone electoraat kwijt geraakt.

De voorkeur voor PvdA boven CDA vertaalt zich onder allochtonen in hogere cijfers voor Bos. Voor leiderschap, betrouwbaarheid, charisma en integriteit krijgt Bos van de allochtonen gemiddeld een 6,5. Voor al deze eigenschappen krijgt Balkenende van de allochtonen een onvoldoende, variërend van 4,5 tot 4,9.

Voor de Stemindex Allochtonen is een representatieve groep van 594 stemgerechtigde allochtonen van 18 jaar en ouder face-to-face benaderd. Een week voor de verkiezingen heeft 13,0% van de allochtonen nog niet bepaald wát ze gaan stemmen.





Ingezonden persbericht