Kees Cools wint OOA Boek van het Jaarprijs bij Ernst Hijmanslezing


ROA Professionele Publicatie Prijs dit jaar voor "Innoveren en besturen"

AMSTERDAM, 20061117 -- Tijdens de vijfde Ernst Hijmanslezing zijn gisterenmiddag in De Rode Hoed in Amsterdam twee prijzen uitgereikt: de OOA Boek van het Jaar Juryprijs en de ROA Professionele Publicatie Prijs 2006. De OOA Boek van het Jaar Juryprijs had drie genomineerden. Het winnende boek is van K. Cools en heeft de titel "Controle is goed vertrouwen beter".

Een jury heeft het boek bekroond met de volgende argumentering:

"Controle is goed, vertrouwen nog beter van Kees Cools wordt ons aangereikt van buiten het vakgebied van de organisatieadviseur. Het laat zien waar de grenzen van Sarbanes-Oxley en Tabaksblatt liggen. Het is urgent, goed onderbouwd en uitstekend leesbaar. Waar Cools stopt, begint voor adviseurs de uitdaging zijn denkwerk in de praktijk vorm te geven. De jury hoopt dat dit boek de discussie op dit vlak opent.

De jury koos voor een boek dat theorie met praktijk verknoopt, dat een thema aansnijdt dat velen van ons raakt, dat mede gebaseerd is op nieuw empirisch onderzoek en dat aanleiding geeft tot verder debat en reflectie."

De ROA Professionele Publicatie Prijs 2006 is dit jaar voor de publicatie van H. Wesseling (Gemeente Dordrecht) en M. Twist (Berenschot) en heeft de titel "Innoveren en besturen". De jury, bij monde van Arienne van Staveren, gaf de volgende motivatie voor de toekenning van de prijs. "Het artikel levert een belangrijke bijdragen aan een actueel vraagstuk (namelijk: moet politiek bestuur zelf innoveren) en komt met bruikbare bevindingen die aan het innovatiedebat een overtuigende bijdrage levert."

Bij beide prijzen hoort een kunstwerk.

De Ernst Hijmanslezing is een jaarlijks terugkerende lezing die georganiseerd wordt door de Ooa (Orde van Organisatiekundigen en - adviseurs), ROA (raad voor Organisatie Adviesbureaus), Sioo en De Baak om het gedachtengoed van Ir. Ernst Hijmans (1890-1987) levend te houden. Hijmans legde als pionier de basis voor de organisatieadvieskunde.