Gemeente Deventer

Week 43, 27 oktober 2006

Keurmerk veilig ondernemen groot succes

Minister Henk Kamp brengt zaterdag 18 november een bezoek aan Deventer. Tijdens dit bezoek reikt hij het `Keurmerk Veilig Ondernemen' uit aan Winkelcentrum Colmschate, Sport- en Recreatiecentrum De Scheg en Winkelcentrum Keizerslanden. Kamp reikt de keurmerken uit om 15.30 uur in Chinees restaurant `Asian Cuisine' in winkelcentrum Colmschate.

Het keurmerk is een bevestiging van de goede samenwerking tussen de ondernemers(verenigingen), de politie, de brandweer, de Kamer van Koophandel, het MKB Deventer en de gemeente. Het keurmerk is behaald met de maximale score van drie sterren. Er zijn slechts twee andere winkelcentra in Nederland die het keurmerk hebben ontvangen.

Sterren

Binnen het gemeentelijke veiligheidsbeleid is de aanpak van de winkelcriminaliteit een topprioriteit. Het is de bedoeling dat alle Deventer winkelcentra in 2009 het keurmerk veilig ondernemen hebben. Het keurmerk bestaat uit drie sterren, die staan voor samenwerking, de openbare ruimte en het beleid van de ondernemers zelf. Ondernemers moeten aantoonbaar verbeteringen hebben aangebracht op het gebied van veiligheid en het bestrijden/voorkomen van criminaliteit. Colmschate en Keizerslanden zijn de eerste twee centra in Deventer die de sterren hebben gekregen. Gelet op de ligging van het nabije winkelcentrum Colmschate is vanaf het begin De Scheg als partner betrokken in het hele proces.

Innovatief camerasysteem

Een van de meest ingrijpende getroffen maatregelen in het kader van het realiseren van het keurmerk, is het invoeren van een intern camerasysteem (120 camera's), gekoppeld aan een onderling waarschuwingssysteem. Het camera- en burenbelsysteem draait op het speciaal voor de winkelcentra aangelegde glasvezelnetwerk. Doel van het camerasysteem is afname van criminaliteit en verbetering van het veiligheidsgevoel van het winkelpersoneel. Het ministerie van Economische Zaken heeft voor dit camerasysteem een hoofdprijs van 100.000 euro toegekend. Het systeem wordt gezien als het meest innovatieve project op het gebied van de bestrijding van winkelcriminaliteit. De provincie Overijssel heeft een subsidie van 110.000 euro verstrekt. De ondernemers/eigenaren en de gemeente hebben de rest betaald.

De officiële ingebruikname van het camerasysteem vindt plaats in een tent bij winkelcentrum Colmschate op maandag 13 november om 15.30 uur. Voorafgaand is er om 12 uur een symposium in het Stadhuis over de mogelijkheden van dit systeem.

Nieuwe kandidaten

Het certificaat `Keurmerk Veilig Ondernemen' is twee jaar geldig. Daarna vindt een herkeuring plaats. De volgende kandidaten waarvoor het keurmerk moet worden gerealiseerd zijn winkelgebied Bathmen en winkelgebied Boxbergerweg. Ook supermarkt C1000 aan de J. van Vlotenlaan streeft het keurmerk na. Het is de bedoeling dat deze nieuwe kandidaten in 2008 het keurmerk krijgen.

De pers is van harte uitgenodigd aanwezig te zijn bij zowel het symposium als de uitreiking van de keurmerken door minister Kamp.

Publicatiedatum: 27-10-2006
logo: Keurmerk Veilig Ondernemen

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 27 oktober 2006