Vereniging lsa

'Zonder Marion en Hillie zou het veel slechter gaan met deze wijken'

Dit is een citaat van Mirjam Sterk, een van de 36 Tweede Kamerleden die een van de oude wijken in de grote steden hebben geadopteerd. Acht van hen zijn door 'hun' bewoners voorgedragen voor de titel beste adoptiekamerlid 2002 -2006.

Mirjam Sterk die de Eindhovense wijk de Bennekel adopteerde: 'Ik ben erg onder de indruk van de liefde die bewoners voor hun wijk hebben en de vele uren die ze belangeloos in hun buurt steken. Zonder mensen als Marion en Hillie zou het veel slechter gaan met de Bennekel. Daar hebben we als politiek te weinig oog voor. Het heeft me verbaasd dat er vanuit de gemeenteraad zo weinig oog is voor de inspanningen van Buurtplatform Bennekel.'

Ruim vier jaar lang hebben deze kamerleden lief en leed gevolgd van bewoners in wijken als Den Haag Transvaal, Utrecht Overvecht en Rotterdam Hillesluis. Ze tekenden een overeenkomst met een bewonersgroep om over en weer in elkaars keuken te kijken. Wat doen burgers in deze wijken om ze leefbaar te maken? Wat betekent overheidsbeleid (Grotestedenbeleid) in de praktijk voor bewoners? Voor deze kamerleden is dit nu gesneden koek. Omgekeerd weten bewoners nu wat een kamerlid doet en kan doen, omdat de meesten ook in de Tweede Kamer op bezoek zijn geweest.

Jan de Jong, bewoner uit Overvecht: 'De adoptie heeft voor ons een duidelijk ondersteunend karakter. Den Haag produceert tal van stukken waarin staat dat Overvecht een aandachtswijk is; Staf Depla is een verpersoonlijking van die aandacht. Een zak geld is makkelijk geplaatst. Een bewindspersoon die deze zak officieel komt overhandigen ook. Staf gaat verder, wil weten wat er met die zak geld wordt gedaan.'

Op zaterdag 18 november, tijdens de Dag van de Buurt in het Evoluon in Eindhoven zal door de jury bekend gemaakt worden wie van hen met de eer, en de prijs, zal gaan strijken. De acht genomineerden en hun wijken:
Bas Jan van Bochhove Schiedam stad Schiedam
Wim van de Camp Den Haag Transvaal
Staf Depla Utrecht Overvecht
Rikus Jager Groningen Oosterparkwijk
Joanneke Kruijsen Nijmegen GSB-wijken
Mirjam Sterk Eindhoven Bennekel
Hannie Stuurman Rotterdam Hillesluis
Aleid Wolfsen Deventer Keizerslanden

Info: Landelijk Samenwerkingsverband Aandachtswijken LSA (Henk Cornelissen) 030-2317511/
06-55 904 698, henk@lsabewoners.nl zie ook: www.lsabewoners.nl