Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 7 november 2006

Mozarts divertimenti feest voor de oren
De blazers van Zefiro geven 6 concerten in het Netwerk Oude Muziek

De zes blazers van het Italiaanse ensemble Zefiro komen naar Nederland voor de uitvoering van de vijf divertimenti van Mozart. `Hij legt zijn ziel en zaligheid in die muziek en je ziet dat hij echt plezier heeft gehad in het schrijven ervan,' aldus Alfredo Bernardini, Zefiro's leider en hobodocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Rond z'n twintigste had Mozart al heel Europa bereisd en aan alle vorstenhoven verkeerd, waar hij steevast met lof was overladen. Het viel hem dan ook zwaar om weer terug te moeten keren naar het provinciale Salzburg, waar hij en zijn vader nog steeds een vaste dienstbetrekking hadden aan het aartsbisschoppelijk hof. De prelaat was weinig geneigd om de familie Mozart nog meer verlof te gunnen, dus zat er weinig anders op dan zich te storten op het componeren. Hij voldeed keurig aan zijn kerkelijke verplichtingen, maar in de instrumentale muziek kon hij zich pas echt uitleven: in de vijf Divertimenti voor zes blazers bijvoorbeeld die tussen 1775 en 1777 in Salzburg ontstonden. De stukken, bestemd voor de opluistering van een feest of diner, zijn ondanks hun luchtige bestemming toch zeer expressief en kleurrijk van karakter. Ensemble Zefiro onder leiding van hoboïst Alfredo Bernardini maakt er een feestje van.

Het complete programma van het Netwerk Oude Muziek 2006/2007 -- 15 concertseries in 26 Nederlandse en Vlaamse plaatsen -- is te vinden op www.oudemuziek.nl. De brochure is telefonisch te bestellen via 030 2329000.