Vlaamse Overheid

De beslissingen van de Vlaamse Regering van vrijdag 17 november 2006

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad (VLTR) en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de organisatie, de samenstelling en de werking van de Raad van het Fonds voor Landbouw en Visserij en de vaststelling van het bijzonder reglement voor het beheer. De Raad bestaat uit 26 leden, waarvan drie ambtenaren van rechtswege en vijf vertegenwoordigers van de overheid. Verder zijn er zes vertegenwoordigers van de algemene landbouworganisaties en twaalf vertegenwoordigers van de sectoren. Het mandaat van de leden duurt vier jaar en is hernieuwbaar. De leden van de Raad krijgen geen vergoeding.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

In het kader van een Europese verordening beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot het invoeren van een bedrijfsadviessysteem (BAS) voor land- en tuinbouwers. Dit BAS heeft als doel de land- en tuinbouwer te begeleiden in zijn evolutie naar een meer duurzame bedrijfsvoering. Vlaanderen heeft ervoor gekozen om een modulair BAS op te zetten bestaande uit door de minister erkende private adviesdiensten waar de land- en tuinbouwer vrijwillig, maar aangemoedigd met een door Europa gecofinancierde subsidie, advies kan krijgen over een aantal thema's zoals milieu, goede landbouw- en milieuconditie, dieren-, planten- en volksgezondheid, dierenwelzijn, arbeidsveiligheid, innovatie, marketing en bedrijfsbeheer.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

Op 10 oktober 2003 keurde de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor investeringen in het Vlaamse Gewest. Voor de projecten met een subsidiabele investeringsmassa tot en met 8 miljoen euro werd beslist over te gaan tot een wedstrijdformule waarbij de beschikbare enveloppe wordt verdeeld overeenkomstig de rangschikking van de projecten en dit tot uitputting van de middelen. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een wijziging van dit besluit goed om een aantal ongewenste effecten weg te werken.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten in regionale steungebieden kent de Vlaamse Regering volgende investeringssubsidies toe: 1,4 miljoen euro aan nv Borealis Polymers in Beringen, 1,27 miljoen euro aan Ravago Logistic Center nv in Lommel en 513.000 euro aan nv Sadepan Chimica in Genk.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

In het kader van het besluit tot toekenning van steun aan kleine en middelgrote ondernemingen voor investeringen in het Vlaamse Gewest kent de Vlaamse Regering volgende investeringssubsidies toe: 859.500 euro aan nv Antwerp Stevedoring International in Antwerpen, 720.600 euro aan Inter-shipping in Willebroek en 1,2 miljoen euro aan Neofibra nv in Waregem.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman

De Vlaamse Regering keurt de functiebeschrijving goed voor de functie van 'Algemeen Directeur' bij het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Deze vervangt de vroeger goedgekeurde functiebeschrijving.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpdecreten die instemmen met de Overeenkomsten tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie (BLEU) en respectievelijk Madagaskar en Mauritius. De twee ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement. De Vlaamse Regering beslist ook tot goedkeuring en ondertekening van de BLEU-overeenkomst met Panama.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met alle betrokken actoren hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan vier besluiten over de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie voor de studiegebieden Algemene Vorming, Lichaamsverzorging, Mode en Voeding. De besluiten leggen per studiegebied de opleidingsprofielen vast voor de modulaire structuur van het secundair onderwijs voor sociale promotie, de evaluatiemodaliteiten, de overgangsmaatregelen en de invoeringsdatum. De opleidingsprofielen zelf leggen het minimale aantal lestijden van de afdelingen, opleidingen of opties en van de praktische vakken binnen elke module vast, alsook de basiscompetenties van elke module, het vak of de vakken waarmee elke module gelijkgesteld wordt en het leertraject.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Goele Kerckhofs vervangt Kelly Linsen als lid van de Praktijkcommissie van het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen. Ze vertegenwoordigt de representatieve middenstands-, zelfstandigen- en werkgeversorganisaties.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt het voorontwerp van decreet principieel goed dat instemt met het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap over de samenwerking op het vlak van arbeidsmarktbeleid en de bevordering van de mobiliteit van werkzoekenden. Dit samenwerkingsakkoord geeft concreet uitvoering aan het Vlaamse regeerakkoord en aan het samenwerkingsakkoord tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, het Waals Gewest, het Vlaams Gewest en de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie van 4 juni 2004. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Inge Vervotte en minister Kathleen Van Brempt

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot uitvoering, aanpassing en coördinatie van de regelgeving binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie over de integratie op de arbeidsmarkt van personen met een handicap. Concreet worden een aantal opdrachten en bevoegdheden van het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap overgedragen aan de VDAB en aan het IVA 'Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie'.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een besluit over de subsidiëring van geïntegreerde woonprojecten voor personen met een handicap. Het beoogt het uitbouwen van enkele experimenten aangaande geïntegreerde woonprojecten voor personen met een handicap die nu in tehuizen verblijven, waarbij naast het geïntegreerde karakter ruimte wordt geschapen om kennis en ervaring op te doen met betrekking tot alternatieve subsidiëringsmechanismen binnen de gehandicaptensector. Het besluit voorziet voor een welbepaalde groep van personen met een handicap de creatie van geïntegreerde woonprojecten, waarbij de persoon met een handicap zal instaan voor de eigen woon- en leefkost. Het moet gaan om individuele of relatief kleine groepswoningen, al dan niet gehuurd via een sociale huisvestingsmaatschappij. De initiatiefnemer moet aantonen dat het opzet financieel haalbaar is voor de personen met een handicap. De huisvesting moet tegen kostprijs ter beschikking worden gesteld.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering beslist, onder voorbehoud van technisch nazicht, tot wijziging van het besluit over de vaststelling van de voorwaarden van toekenning van een persoonlijk assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap en tot instelling van een spoedprocedure voor toekenning van een PAB voor snel degeneratieve aandoeningen. Met dit wijzigingsbesluit wordt het uitvoeringsbesluit van 15 december 2000 zoals elk jaar aangevuld met de programmatie voor 2006 en wordt de betaling aan de budgethoudersvereniging voor 2006 geregeld. Daarnaast zijn de combinatieregels lichtjes aangepast en zijn een aantal administratieve gebruiken in verband met het PAB in reglementering vastgelegd. Nieuw is de introductie van een spoedprocedure voor toekenning van een een PAB aan personen met een degeneratieve aandoening. Na een jaar volgt er een evaluatie.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt een uitvoeringsbesluit bij het decreet van 19 december 1997 over het algemeen welzijnswerk. Naast een legistieke aanpassing wordt de subsidie-enveloppe voor de financiering van de werkings- en personeelskosten van de centra voor algemeen welzijnswerk in het kader van de ziekenfondsen geharmoniseerd op een bedrag van 30.400 euro per jaar per VTE. Daarnaast wordt het aantal gesubsidieerde VTE's opgetrokken van 389,7 naar 409,61.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan het Steunpunt Algemeen Welzijnswerk vzw in Berchem voor de uitvoering van de overeenkomst met de Vlaamse Gemeenschap met betrekking tot de ondersteuning van forensische opdrachten in de centra voor algemeen welzijnswerk voor de periode van 1 mei 2006 tot 30 april 2007.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering duidt drie effectieve en drie plaatsvervangende leden aan in het Beheerscomité van het Fonds Sociale Maribel voor de Overheidssector.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent bijna 2 miljoen euro subsidie toe aan diverse initiatieven in de gezondheidszorg voor de loonkosten van geregulariseerd DAC-personeel. Het gaat om projecten van het Belgische Rode Kruis en het Wit Gele Kruis van Vlaanderen.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

In het kader van de preventie van depressies en zelfdoding kende de Vlaamse Regering medio vorig jaar 163.609 euro toe aan het Universitair Ziekenhuis van Gent voor de uitvoerings- en evaluatiefase van het pilootproject 'Mindfulness-based cognitive therapy'. De Vlaamse Regering beslist het project nu met vier maanden te verlengen met dien verstande dat het subsidiebedrag in verhouding wordt gebracht met het aantal daadwerkelijk ingeschreven deelnemers.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Het Vlaamse beleid op het gebied van middelengebruik gaat uit van vier pijlers: preventie, hulpverlening, regressie en harm reduction. Spuitenruil hoort bij deze laatste pijler: door injecterende druggebruikers te voorzien in steriel materiaal en door gebruikte naalden te verzamelen, tracht de overheid om de gezondheidsschade door infectieziekten bij deze doelgroep, hun omgeving en de rest van de maatschappij te beperken. Naast vijf provinciale coördinatoren bij de Medisch Sociale Opvangcentra is er ook een Vlaamse coördinator 'spuitenruil' voor het volledige Vlaamse grondgebied. De Vlaamse Regering keurt nu zes nieuwe convenanten goed met die coördinatoren voor de periode 2006-2008.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist de vervaltermijn voor de definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Bietenveld', voorlopig vastgesteld op 24 maart 2006, te verlengen met 60 dagen.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

In uitvoering van het decreet over de organisatie van de ruimtelijke ordening beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief in welke gevallen van het principe van de 'minimale weguitrusting' kan worden afgeweken. Op een stuk grond gelegen aan een weg die, gelet op de plaatselijke toestand, onvoldoende is uitgerust, kan normaliter immers geen stedenbouwkundige vergunning worden verleend voor de bouw van een commercieel, ambachtelijk of industrieel gebouw of voor het bouwen van een woning. Ongeacht de plaatselijke toestand, wordt als minimale uitrusting beschouwd: 'een met duurzame materialen verharde weg, voorzien van een elektriciteitsnet'. Hierop worden nu dus een aantal afwijkingen voorzien.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet met de tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2006. De dotatie en de machtiging van het Minafonds worden verhoogd met 100 miljoen euro.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurde medio dit jaar de herstructurering goed van de Vlaamse Opera. Vanaf 1 juli 2008 zal de VOI Vlaamse Opera worden stopgezet en onmiddellijk overgaan in de vzw Vlaamse Opera. Nu keurt ze, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerp van opheffingsdecreet goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een 'Sport voor Allen'-beleid. Het basisuitgangspunt is een grotere responsabilisering van lokale besturen voor hun eigen lokaal sportbeleid. Het is erop gestoeld zoveel mogelijk mensen te stimuleren tot actieve sportbeoefening door aandacht voor een gevarieerd aanbod, met een bijzondere focus op sportverenigingen, buurt- en schoolsport en de toegankelijkheid en de diversiteit van het aanbod. De lokale besturen concretiseren mee de Vlaamse beleidsdoelstellingen, maar op een eigen en unieke wijze en passend binnen hun eigen beleidsdoelstellingen. Op die manier ontstaat een gemeenschappelijk sportproject van Vlaamse, provinciale en gemeentelijke overheden. Het ontwerp van subsidiedecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV en van de MiNa-raad wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over verhandelbare emissierechten voor broeikasgassen, het besluit voor de vaststelling van het Vlaams reglement over de milieuvergunning en het besluit over de algemene en sectorale bepalingen over de milieuhygiëne, wat betreft de inzet van de flexibiliteitsmechanismen van het Kyotoprotocol. Het wijzigingsbesluit schept een wettelijk kader voor de inzet van flexibiliteitsmechanismen en onderbouwt de inzet ervan. Er zal over dit besluit nog advies worden ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV en de MiNa-Raad keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed over de omzetting van de Europese richtlijn over arseen, cadmium, kwik, nikkel en polycyclische aromatische koolwaterstoffen in de lucht. Het besluit legt de streefwaarden vast voor deze elementen, de maatregelen die moeten worden genomen, de rapportering over de getroffen maatregelen en het informeren van de bevolking. Er zal nog advies worden gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de VREG, de elektriciteits- en aardgasdistributienetbeheerders en -leveranciers, de vzw Samenlevingsopbouw Vlaanderen en het Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord Nemen zet de Vlaamse Regering opnieuw principieel het licht op groen voor het besluit over de sociale openbaredienstverplichtingen in de vrijgemaakte elektriciteits- en aardgasmarkt. Het besluit regelt onder meer de procedure bij wanbetaling, de minimale leveringen, het probleem van de contractloze leveringen, de problematische verhuis en de plaatsingsperiode voor budgetmeters. Advies daarover wordt ingewonnen bij Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering keurt de algemene voorwaarden en het tarief goed van de schuldsaldoverzekering aangeboden door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW), als bemiddelaar voor de erkende verzekeringsmaatschappij Dexia Insurance Belgium (DIB). Ze gelast de bevoegde minister de VMSW opdracht te geven de markt opnieuw te bevragen wanneer de overeenkomst met DIB aan verlenging toe is.

Op voorstel van minister Marino Keulen

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit tot berekening en verdeling, voor het jaar 2006, van het bijzonder krediet ten voordele van de gemeenten op wiens grondgebied zich eigendommen bevinden die vrijgesteld zijn van de onroerende voorheffing, kortweg het krediet Dode Hand.

Op voorstel van minister Marino Keulen

In het kader van de voorbije verkiezingen 2006 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de vastlegging en vereffening van de factuur van de firma Lemento ten bedrage van 94.380 euro voor de lay-out en huisstijl van de gebruikte formulieren.

Op voorstel van minister Marino Keulen

Het decreet van 7 juli 2006 wijzigt onder meer de procedure voor de voordrachtsakte en de verkiezing van de OCMW-raadsleden. Artikel 6 bepaalt dat de verkiezing van de OCMW-raadsleden plaatsheeft tijdens de installatievergadering van de gemeeenteraad in openbare zitting. De voordrachtsakte met de kandidaten voor die verkiezing moet uiterlijk acht dagen voor de installatievergadering overhandigd worden aan de gemeentesecretaris. Na advies van de Raad van State bepaalt de Vlaamse Regering nu definitief de regels en de procedure die in acht moeten worden genomen bij de indiening van de voordrachtsakten en bij de verkiezingen.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit over het vakbekwaamheidsattest en de nascholing van bestuurders van goederen- en personenvervoer. Aan het positief advies worden wel een aantal voorwaarden gekoppeld. Het KB gaat om een omzetting van een Europese richtlijn die de kwaliteit van professionele vakbekwaamheid van chauffeurs van goederentransport en personenvervoer wil garanderen door een kwalificatie-examen in te voeren.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt in met een koninklijk besluit over de vergunning van spoorwegondernemingen. Het KB zal uitvoering geven aan een toekomstige wet over het gebruik van de spoorweginfrastructuur en bepaalt de modaliteiten voor de vergunningsaanvraag en -afgifte. Het gaat om een omzetting van een Europese richtlijn. Meteen stemt de Vlaamse Regering ook in met een KB over de retributie voor een vergunning van spoorwegondernemingen. Het bepaalt dat de houder van een vergunning als deelname in de kosten voor de administratie, controle en toezicht een jaarlijkse retributie van 500 euro verschuldigd is aan de FOD Mobiliteit en Vervoer. Nog in dit kader stemt de Vlaamse Regering in met een KB met veiligheidsvereisten en -procedures van toepassing op de spoorweginfrastructuurbeheerders en de spoorwegondernemingen. Hetzelfde doet ze met een KB tot vaststelling van sommige regels betreffende de onderzoeken naar ongevallen en incidenten bij de spoorwegen en met een KB houdende veiligheidsvergunning, het -certificaat, de indienstelling van rollend materieel en het jaarlijkse veiligheidsverslag.

Lees meer op: http://www.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&cid=1163653230525&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek