Time : 22:35:28
Date : 17 November 2006
Sender Name: Vlaams Ergotherapeutenverbond VZW

De Vlaamse ergotherapeut in de kijker! Daar waar handelen, autonomie en maatschappelijke participatie een probleem zijn...

Het Vlaams Ergotherapeutenverbond VZW wil, onder de koepel van de Nationale Belgische Federatie van Ergotherapeuten, als enige beroepsvereniging voor Vlaamse ergotherapeuten, instaan voor de promotie van ergotherapie en de verdediging van de beroepsinhoudelijke- en ethisch-juridische belangen van de 6000 gediplomeerde Vlaamse ergotherapeuten. Daarbij komen dan nog eens ongeveer 1200 student-ergotherapeuten.

Als beroepsvereniging zijn we dan ook heel alert naar alle ontwikkelingen binnen welzijn, gezondheidszorg en onderwijs die beleidsmatig en/of beroepsinhoudelijk de profilering van de ergotherapie (kunnen) beïnvloeden.

Het VE bestaat dit jaar 35 jaar, terwijl de zustervereniging Edith (Ergotherapie Dienstverlening Thuiszorg) nu reeds 10 jaar competent wil instaan voor de ontwikkeling van de Ergotherapeutische Thuiszorg in Vlaanderen.

Sinds het KB van 8 juli 1996 is ergotherapie principieel erkend als paramedisch beroep. Niettegenstaande in heel wat binnen- en buitenlandse effectstudies de meerwaarde van ergotherapie is aangetoond blijft, zelfs na 10 jaar een operationele erkenning momenteel nog uit: er zijn nog steeds geen uitvoeringsbesluiten op het bovenvermelde K.B.!

Het ontbreken van een erkenning heeft een aantal discriminerende gevolgen die onze ergotherapeuten terecht bezorgd maken en de ergotherapie reële kansen ontneemt om zich te ontwikkelen en te profileren als modern zorgberoep binnen het interprofessionele zorgteam van morgen en dit zowel binnen de institutionele- als de thuiszorg.

De beroepsvereniging wil, in nauwe samenwerking met de 8 Vlaamse opleidingen ergotherapie er alles aan doen om de ergotherapie in Vlaanderen stevig op de gezondheids- en welzijnskaart te zetten en de nodige slagkracht te geven om op die manier maximaal tegemoet te kunnen komen aan de noden van de opvallend stijgende groep hulpvragers.

Een kleine greep uit onze betrachtingen:


*een sterke verwetenschappelijking via academische steun en vormgeving van een interuniversitaire/interassociatieve master in de ergotherapie,

*doorgedreven wetenschappelijk onderzoek zoals onlangs uitgevoerd in opdracht van de provincie Oost-Vlaanderen,

*mobiliseren van politieke steun om onze betrachtingen kracht bij te zetten en zo het creëren van een wettelijk kader voor optimale uitoefening van de ergotherapie mogelijk te maken,
*sensibiliseren van de zovele collega's in de verschillende interventiedomeinen om hun inzet en competentie te (her)oriënteren in functie van een betere inzetbaarheid binnen die vernieuwde zorgconcepten

Deze items zijn het onderwerp van een academische zitting, in aanwezigheid van Vlaams politieke en academische prominenten, op zaterdag 25 november 2006 in het Animatie- en Vormingscentrum van het U.C. Sint-Jozef, Leuvensesteenweg 517, 3070 Kortenberg tussen 10 en 14 uur.

Voorafgaand op 24 november 2006 organiseren wij tussen 10 en 12 uur op hetzelfde adres een persmeeting waar U heel hartelijk op uitgenodigd bent. Er zal een persmap voor u klaarliggen en er is mogelijkheid tot interviewen.

Petra Van Oevelen, voorzitter EDiTh VZW
Jonny Peeters, voorzitter VE VZW

Contact:
Jonny Peeters,
Tel 0473358959;
email jpeeters@pandora.be

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Translations: (None)

Link to Press Release - NL