Groen!

Brussel, 18 november 2006

Klimaattop Nairobi gemiste kans van formaat

Klimaattop Nairobi gemiste kans van formaat EU en België moeten met duidelijk plan komen voor Kyoto II

Ondanks de hernieuwde aandacht voor het klimaatprobleem wereldwijd, wogen in de klimaatconferentie in Nairobi de nationale belangen toch veel zwaarder door dan het algemeen belang. De Groenen zijn vooral verontrust over het feit dat er geen duidelijke engagementen zijn aangegaan voor de periode na 2012, voor de periode na het Kyotoprotocol. De afspraken over nieuwe onderhandelingen in 2008 zijn veel te vrijblijvend. Nog maar eens wordt de hete aardappel naar een volgende top doorgeschoven.

Vera Dua: De uitdaging was mega, het resultaat was mini. Zo kan het echt niet langer. De landen die de grootste historische verantwoordelijkheid dragen voor de klimaatverandering moeten ook overtuigend de voortrekkers worden voor de oplossing van de problemen. Alleen zo zal men ook andere landen kunnen overtuigen om mee in de boot te stappen. België moet binnen de EU de voortrekker worden en er mee voor zorgen dat 2007 het Europees jaar van de klimaatrechtvaardigheid wordt.

Groen! stelt in haar eigen klimaatplan voor de broeikasgassen in België terug te dringen met 50% tegen 2030 en met 80% tegen 2050 door inspanningen in eigen land. De Europese Unie en België dienen het voortouw te nemen. Ze mogen niet toelaten dat er een gat valt na de Kyoto-periode. Dit kan door nu al eenzijdige stappen aan te kondigen en vooral door de positieve effecten te beklemtonen van een ambitieus klimaatbeleid voor economie, innovatie en tewerkstelling. Met de bedoeling op termijn ook de andere industriële landen en nieuwe industrielanden mee te krijgen.

Vera Dua: Verklaringen op internationale conferenties zijn enkel geloofwaardig als er waarneembare politieke acties in eigen land tegenover staan. In Nairobi probeerden te veel landen af te wachten of de bal naar een ander door te schuiven. Het zou jammer zijn als een dappere huisvrouw uit Kapellen, die in de plaats van minister Tobback sprak, het gevoel zou krijgen dat haar inbreng niets heeft uitgehaald De regering Verhofstadt dient daarom nu en dus nog voor de federale verkiezingen kleur te bekennen. De mensen hebben het recht om te weten waar Paars en Tobback concreet naar toe willen.

Men kan al beginnen door in België (en Europa) een helder antwoord te formuleren op de klaagzang van de auto-industrie die haar beloftes inzake de vermindering van de CO2-uitstoot niet waar maakt. De tijd van vrijblijvende engagementen is voorbij : de CO2-normen moeten nu wettelijk vastgelegd worden. Autos die veel vervuilen meten meer belast worden, propere autos kunnen dan weer goedkoper worden. Met een symbolische CO2-korting komen we er niet.

In Nairobi ging het vooral ook over maatregelen om de armste landen te helpen zich te verdedigen tegen de effecten van de klimaatverandering. De klimaatverandering is een feit. Naast vermindering van uitstoot (door de sterkst ontwikkelde landen) om een oncontroleerbare klimaatwijziging tegen te gaan, is er ook nood aan maatregelen voor aanpassing (meestal omschreven als adaptatie) aan het veranderend klimaat Ook hier werd te weinig vooruitgang geboekt. De gevolgen van de opwarming voor Afrika zijn niet te overzien, maar de politieke wil om echt bij te springen blijft minimaal.

Vera Dua: Het ecologische antwoord op de klimaatuitdaging is een keuze voor rechtvaardigheid. Proberen een eigen uitstootvermindering te omzeilen door vooral elders emissierechten af te kopen, is hypocriet. Zeggen dat adaptatie belangrijk is, maar veel te weinig middelen voorzien voor het adaptatiefonds voor de landen in het Zuiden zoals nu in Nairobi bleek, is egoïstisch.

Ook hier kunnen Europa en België het voortouw nemen. Door bovenop de inspanningen om in eigen land minder uit te stoten, extra middelen te voorzien om de armste landen in staat te stellen om zich te beschermen tegen orkanen, overstromingen, woestijnvorming. Dit mag ook niet ten koste gaan van de gewone middelen voor ontwikkelingssamenwerking.

Vera Dua, voorzitter Groen!