De Geus: koppel bestanden Sociale Dienst en Belastingdienst aan elkaar

Kerkinactie

Persbericht Kerkinactie-

Utrecht 18 november 2006

De Geus: koppel bestanden Sociale Dienst en Belastingdienst aan elkaar

'Het koppelen van de gegevens van de Sociale Diensten en de Belastingdienst is een goed middel om ervoor te zorgen dat mensen gebruik maken van de voorzieningen waar ze recht op hebben. Ik ben er een voorstander van om die gegevens aan elkaar te koppelen'. Dat zei minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tijdens de Landelijke Diaconale Dag, op 18 november in de Jaarbeurs in Utrecht waar 1200 diakenen bijeen waren.

De Geus ontving het eerste exemplaar van het onderzoeksrapport 'Armoede in Nederland' uit handen van synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, Jan-Gerd Heetderks. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen een financieel beroep doen op de diaconieën van de Protestantse Kerken. In zijn reactie stelde minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vast dat de armoede in ons land in de afgelopen tien jaar is gedaald. Hij baseerde zich hierbij op cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Toch blijft de hulpverlening van diaconieën nodig, bijvoorbeeld om mensen te helpen bij het invullen van formulieren, aldus de minister. Minister De Geus merkte op dat overheid nog veel kan verbeteren als het om armoedebestrijding gaat. 'Vooral voor eenoudergezinnen met minderjarige kinderen. Maar het is onterecht om te doen alsof Nederland armer en armer wordt, en het kabinet daar niets aan doet.' Volgens de minister is het goed nieuws dat kerken, en in het bijzonder diakenen, mensen weten te bereiken.

Oorzaken
Minister De Geus stelde vast dat mensen te vaak geen gebruik maken van voorzieningen, waarop zij aanspraak kunnen maken. Als oorzaken daarvoor noemde hij in de eerste plaats een taalprobleem. In de tweede plaats noemde hij schaamte. Vooral oudere mensen generen zich om bij de bijstand aan te kloppen of om een andere vorm van hulp te vragen. 'Ook al staat het water hen tot de lippen. Als minister kan ik die mensen wel vertellen dat ze recht op die voorzieningen hebben en dat ze niet moeten schromen er gebruik van te maken, maar ik denk dat u als diakenen dichter bij die mensen staat en meer kans heeft hen te overtuigen', aldus de minister.
De overheid kan er, volgens de minister, voor zorgen dat mensen aan het werk komen. 'Het zal u niet verbazen dat ik, als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, zo de nadruk leg op werk. Een betaalde baan is en blijft de beste weg om aan de armoede te ontkomen.' Ook richt de overheid zich op het wegnemen van oorzaken van problematische schulden.

Tijdens de persconferentie merkte Jan-Gerd Heetderks, synodevoorzitter van de Protestantse Kerk in Nederland, in een reactie op de minister op dat het vinden van werk niet voor iedereen is weggelegd. 'Het vinden van werk is voor veel mensen een oplossing, maar er zijn ook mensen die maatschappelijk de weg zijn kwijtgeraakt. Werk is uiterst belangrijk, maar werk is niet voor iedereen de oplossing.
Met het onderzoek in de hand kunnen we niet bewijzen dat de armoede in ons land is toegenomen, maar we kunnen wel de gezichten van mensen laten zien die noodgedwongen in armoede leven. Ook signaleren we wie de meest kwetsbare groepen zijn en op welke vlakken het overheidsbeleid de boot mist.'Die signalen zal Kerkinactie, namens de diaconieën van de Protestantse Kerk, blijven doorgeven aan de overheid. We blijven als Kerkinactie in gesprek met de overheid.'