Ingezonden persbericht


Kunstworkshops in Natuurmuseum Nijmegen

In het kader van de expositie Struinen in de Stadswaard organiseert het Natuurmuseum Nijmegen twee exclusieve workshops met kunstenaars voor wie het natuurgebied de Stadswaard een bron van inspiratie is. De workshops zijn bedoeld voor kinderen van 10 tot 12 jaar en vinden plaats op zondag 19 en 26 november. Kinderen dienen zich van te voren op te geven bij het Natuurmuseum, tel. 024 - 3297070 of via info@natuurmuseum.nl. Kijk voor een impressie van de workshops op http://www.natuurmuseum.nl.

Kunstworkshop 'Oggetti Rinvenuti' (gevonden/ontheemde voorwerpen) onder leiding van Ellis Schoonhoven en Casper ter Heerdt (Studio Sogno) op zondag 19 november

Casper en Ellis hebben hun atelier aan de rand van de Stadswaard. Regelmatig gaan ze in het gebied op zoek naar voorwerpen die ze kunnen gebruiken in hun kunstwerken.

Kinderen verzamelen zich om 11.00 uur in het Natuurmuseum en krijgen een ontvangst in de expositie Struinen in de Stadswaard. Daarna gaan ze naar de Stadswaard om voorwerpen te verzamelen. Om 12.45 uur is er een lekkere lunch in het atelier. Daarna maken kinderen van de voorwerpen een eigen tableau: de voorwerpen worden in een plak klei gedrukt, waarvan met sneldrogend gips een afdruk wordt gemaakt. Ellis en Casper dagen hun cursisten uit om met de voorwerpen een bloem, een boom of een sprookjesfiguur te maken. Het resultaat is elke keer weer een grote verrassing: een prachtige tegel met reliëf. Om 15.00 uur, aan het einde van de workshop, exposeren de kinderen de tableaus in het atelier. De ouders kunnen zo het werk van hun kunstenaars bewonderen. Iedere deelnemer mag uiteraard zijn kunstwerk mee naar huis nemen. Studio Sogno is te vinden aan de Ooyse Sluispad 4 in Nijmegen. De workshop is bedoeld voor kinderen tussen de 10 en 12 à 13 jaar. Deelname kost ¤ 12,50 (inclusief lunch). De workshop duurt van 11.00 tot 15.00 uur.

Kunstworkshop 'Struinkunst' onder leiding van Marieke Droesen op zondag 26 november

Weer of geen weer, elke dag gaat Marieke Droesen er op uit. Op zoek naar voorwerpen met een verhaal. Soms vindt ze kant en klare kunstwerken: een dode gele vogel besmeurd met rood bloed, een steen die sprekend lijkt op een marter of een stuk hout dat, als je door door je wimpers kijkt, net een karper is. Door voorwerpen te combineren, te bewerken of in een andere context te plaatsen maakt Marieke haar kunstwerken. De kunst van natuurvolkeren als Indianen, Aboriginals en Eskimo's zijn voor Marieke een belangrijke bron van inspiratie.

In de workshop leren de kinderen van Marieke de kunst van het kijken. Om 13.00 uur krijgen de kinderen een inleiding in de expositie en om 13.45 uur gaan ze voorwerpen verzamelen in de Stadswaard. Als ware speurneuzen struinen ze de stranden van de Waal af, op zoek naar mooie, gekke en bijzondere spullen. In het Natuurmuseum gaan de deelnemers samen met Marieke een groot kunstwerk maken. De voorwerpen kunnen worden beschilderd en bewerkt. Daarna kunnen ze opgehangen worden aan een groot kamerscherm van sloophout. Het resultaat gaat onderdeel uitmaken van de expositie Struinen in de Stadswaard. Om 16.00 uur is de opening van het kunstwerk in bijzijn van ouders en wordt er een foto gemaakt. Alle kinderen krijgen een foto thuis gemaild. Deelname kost ¤ 10,-. Maximaal 15 kinderen. De workshop duurt van 13.00 tot 16.00 uur.

Adres: Natuurmuseum Nijmegen, Gerard Noodtstraat 121 in Nijmegen. Meer informatie, foto's en filmpjes van de kunstenaars is te vinden op http://www.natuurmuseum.nl.