Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vertel estafette

Surinamers, Antillianen en Ghanezen vertellen een verhaal of gedicht over de spin Anansi, Ananse of Compa Nanzi

Op zondag 19 november 2006 om 16.00u. in Odeon, Gouvernestraat 56/D in Rotterdam zal een vertelbijeenkomst worden gehouden over de spin Anansi of Compa Nanzi. Naast rond de 20 verhalen van Antilliaanse, Surinaamse en Ghanese afkomst kunt u genieten van de vertelkunst van de bekende verhalenverteller Paul Middellijn en zijn muziekduo. Ook zullen kinderen een Anansi lied zingen. De toegang is gratis.

De vertelbijeenkomst belooft een gezellig middag te worden en heeft tot doel de verteltraditie nieuw leven in te blazen. Tevens worden de verhalen op video opgenomen en publiekelijk toegankelijk gemaakt via de filmdatabase www.anansimasters.net zodat iedereen wereldwijd naar de rijkdom van Anansi verhalen kan kijken en deze niet verloren gaan.

Paul Middellijn zal de middag presenteren. Natuurlijk brengt hij als een echte Anansi Master ook zelf een verhaal ten gehore. Paul Middellijn is geboren in Suriname in een familie van verhalenvertellers. Tegenwoordig woont hij de helft van het jaar in Rotterdam en de andere helft in Suriname. Naast familievoorstellingen over Anansi, geeft hij ook masterclasses en verzorgt hij workshops en educatieve projecten over verhalen vertellen. Hij heeft de Tori Academia opgezet, een trainingsinstituut waar mensen worden opgeleid tot verteller en dat zowel actief is in Nederland en België, als in Suriname.

De vertelbijeenkomst maakt onderdeel uit van het 1,5 jaar durend project Anansi Masters. De volksverhalen over de spin Anansi staan centraal en worden verzameld en ontsloten met behulp van multimediatechnieken. In Ghana zijn reeds 90 Anansi verhalen gefilmd tijdens een aantal vertelcompetities. Het Anansi Masters project omvat naast vertelbijeenkomsten ook een educatief traject, een fysieke en virtuele expositie, jongeren workshops, een wetenschappelijk symposium en publicatie, en in najaar 2007 komt een DVD uit. Abonneer u voor meer informatie gratis op het Anansi Masters Journal, dat ook digitaal opwww.anansimasters.net wordt verspreid.

Anansi Masters is een intitiatief van stichting Sankofa (George Duncan), Nana Ampadu en stichting Vista (Jean Hellwig).

De volgende partners zijn betrokken bij Anansi Masters: Imagine IC, KIT tropenmuseum en Tropentheater, Africa Studie Centrum, het Meertensinstituut, KITLV(Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde), Kalebas Produkties, Gye Nyame tv, Africaserver, Profor en Museon.

Stichting Vista Far Reaching Visuals is projectleider van Anansi Masters. Stichting Vista is mediaproducent en initieert culturele projecten en werkt in opdracht. Meer informatie over Vista is te vinden op www.vistavisuals.nl.

Aanmelden bij Stichting Vista Far Reaching Visuals, Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam/ tel. 020 -525 2626/ Fax. 020- 525 3010/ e-mail: info@vistavisuals.nl, www.vistavisuals.nl/ www.anansimasters.net