Wereldsterren op de bres voor kinderrechten

Booij, klusman en van bruggen

Concert op de Dam voor kindervredesprijs

Zondagmiddag 19 november wordt in de Haagse Ridderzaal de jaarlijkse International Childrens Peace Prize uitgereikt. s Avonds vanaf 19.00 uur wordt de winnaar van deze prijs gehuldigd tijdens een spectaculair en vrij toegankelijk concert op de Dam in Amsterdam. Supersterren als UB40, Sugababes, Bl f, Lucie Silvas, Sarah Brightman en Ilse de Lange treden op om aandacht te vragen voor de kwetsbare positie van kinderen. Initiatiefnemer KidsRights zet zich wereldwijd in voor kinderen die aan de rand van de samenleving staan.

Jaarlijks wordt de International Childrens Peace Prize uitgereikt aan een kind dat zich op bijzondere wijze inzet voor de rechten van kinderen. De prijs bestaat uit een beeldje, de Nkosi, en een geldbedrag van $100.000, te besteden aan een kinderproject. Het beeldje is vernoemd naar de eerste prijswinnaar: Nkosi Johnson. Hij kreeg de prijs in 2005 postuum, vier jaar nadat hij op 12-jarige leeftijd overleed aan AIDS. Tijdens zijn korte leven streed hij met moed en succes voor de rechten van kinderen met HIV/Aids.

De International Childrens Peace Prize werd in 2005 in Rome gelanceerd door KidsRights in samenwerking met winnaars van de Nobelvredesprijs onder voorzitterschap van Michael Gorbatsjov. Nobelprijswinnaar Desmond Tutu omschreef de prijs als 'een stem voor hen die geen stem hebben'. Kwetsbare kinderen zoals aidswezen, kinderprostituees, kindslaven en straatkinderen krijgen dankzij de prijs een podium om hun verhaal te vertellen.

De uitreikingceremonie vindt plaats op zondagmiddag 19 november tussen 13.30 en 16.30 uur in de Ridderzaal in Den Haag. Frederik Willem de Klerk, de oud-president van Zuid-Afrika die samen met Nelson Mandela de Nobelprijs voor de Vrede won, zal de International Childrens Peace Prize 2006 uitreiken. De Regering stelt hiervoor de Ridderzaal ter beschikking.

Aansluitend vindt op zondagavond 19 november vanaf 19.00 uur op de Dam in Amsterdam een vrij toegankelijk concert plaats met prominente artiesten als UB40, Sugababes, Bl f, Ilse de Lange, Sarah Brightman, Lucie Silvas, Zucchero en anderen. Op Nederland 3 zal de TROS in een anderhalf uur durende live-uitzending verslag doen van dit unieke Kindervredesprijsconcert.

Uitreikingceremonie Ridderzaal Den Haag: zondag 19 november, van 13.30 16.30 Concert op de Dam: zondag 19 november, start 19.00 uur
Reserveren persplaatsen via onderstaande woordvoerders.

Informatie en beeldmateriaal vindt u in de presscorner op www.thechildrenspeaceprize.org. Voor meer informatie over KidsRights: www.kidsrights.info. Perswoordvoerder Martijn de Greve (06-244 600 20) martijn@degreve.nl of Friso Aartse (06-24141616), f.aartse@zonnet.nl

The International Childrens Peace Prize 2006 wordt ondersteund door ABN AMRO De uitreiking van de Kindervredesprijs 2006 wordt mogelijk gemaakt door ABN AMRO. Net als KidsRights vindt ABN AMRO dat elk kind recht heeft zijn eigen talenten te ontwikkelen. Dit vindt onder meer zijn beslag in het sponsoren van de Kindervredesprijs met geld, middelen en vrijwilligers. Op deze manier hoopt ABN AMRO meer mogelijk te maken. Kijk voor meer informatie op www.abnamro.nl.