Spreeksteen in Oosterpark ondanks regen en sinterklaas goed bezocht


Peters, van der Ham, Abbos, van Raak, deze regering schendt rechten van het kind

AMSTERDAM, 20061119 -- De dag van de rechten van het kind is op maandag 20 november en niet echt 'hot news'. Waarom niet? Duidelijk is dat er nota bene in Nederland tientallen tot honderden kinderen gedetineerd zijn, met of zonder hun ouders. Omdat zij en hun ouders per se moeten worden uitgezet, of omdat er geen plek is in opvang en andere redenen. De detentie is volstrekt overbodig en deel van een geheel nieuw en veel groter probleem dan een niet kloppend vluchtverhaal: Mensenrechtenschendingen in eigen land.

Boris van der Ham sprak over de neiging van de bestuursmacht om niet met interne kritiek om te kunnen gaan en de neiging van partijen om zich in te dekken, terwijl het hele politieke landschap schuldig is en niets uitricht. Hij sneed het generaal pardon weer aan en sprak zich er voor uit. Mariko Peters (nieuw op de lijst van groenlinks) maakte het tot een heel eenvoudig probleem: elk kind in de cel is er een te veel (ongeacht de omstandigheden) en het vergt maar 1 telefoontje van een minister om dat op te lossen en het is absurd om erover in de verdediging te schieten: mensenrechtentechnisch is dit niet op welke wijze dan ook goed te praten. Samira Abbos (nieuw op de lijst van de PvdA) wees er op dat het over de hele linie van het denken en handelen ten aanzien van vluchtelingen fout gaat en dat het als er zo instrumenteel gereageerd wordt en beleid wordt uitgevoerd, sprake is van ontmenselijking van deze vluchtelingen. Algemeen werd er duidelijk onder sprekers en publiek dat bij een dergelijke ontmenselijking er achtelozer wordt omgegaan met mensenrechten. Het 'regels zijn regels' mantra geldt kennelijk niet de mensenrechten. Vluchtelingen advocaat Michel Collet vatte het probleem samen met het te hebben over fractiediscipline en de verwevenheid van volksvertegenwoordiging en regeringsmacht.
Parlementariƫrs zouden volgens hem weer echt moeten gaan stemmen. Ronald van Raak (senator voor de SP en kandidaat voor de tweedekamer) betoogde dat of zijn partij nu wint met de verkiezingen of niet, zij aan oplossingen willen werken en hun hulp toezeggen. Het probleem zou volgens hem geslecht moeten worden door de kiezer in de stembus, kies tegen een regering die mensenrechtenschendingen op eigen grondgebied en elders, goedpraat.
Het was koud VVD, CDA en vele kleine partijen waren afwezig, het regende zelfs nog even, maar dat mensen warmlopen voor deze fundamentele debatten was te merken, de opkomst was goed en het debat vurig en bij vlagen emotioneel. Het enige probleem was dat echt debat lastig is als alle aanwezigen elkaars' stellingen onderstrepen. Hoe nu de druk op het CDA en VVD op te voeren als zij rustig doorgaan en ongestoord mensenrechtenschendend beleid doorgang kunnen laten vinden?
Aan deze partijen om dat toch een keer uit te komen leggen bij de Spreeksteen of elders.





Stichting Spreeksteen Amsterdam