Ingezonden persbericht

* * * P E R S B E R I C H T * * *

Zesde Symfonie van Gustav Mahler met inleiding

Op zondag 19 november 2006 wordt de Zesde Symfonie van Gustav Mahler uitgevoerd in het Concertgebouw Amsterdam tijdens de matinee om 14.30 uur. Behalve de 6e symfonie biedt deze uitvoering nog meer. Het concert vangt aan met een blik achter de schermen van Mahler via zijn echtgenote Alma, ook componist. Haar persoonlijke aantekeningen - bewerkt door Anna Enquist en verteld door Anita van Soest - geven een interessante kijk op Mahler en zijn 6e symfonie en wordt geïllustreerd aan de hand van symfonische muziekfragmenten met medewerking van het voltallige orkest en dirigent.

Na de pauze volgt de 6e Symfonie, door sommigen wel de ultieme Mahlercompositie genoemd. De symfonie bevat die kenmerkende midden-Europese melodieën in het koper en de violen, met de zware begeleiding in de lage instrumenten en die mysterieuze spanning die de muziek tot het eind toe boeiend houdt. Ook het slagwerk speelt een belangrijke rol. Het marsritme stamt uit Mahler's jeugd, toen hij vlakbij een kazerne woonde en vertrouwd raakte met het geluid van marsmuziek.

Gustav Mahler en het Concertgebouw zijn oude bekenden. De componist was begin 20e eeuw bevriend met Willem Mengelberg en dirigeerde regelmatig het Concertgebouworkest. Hij was onder de indruk van het Amsterdamse muziekleven. Tot de dag van vandaag is het Concertgebouw de Mahlerconcertzaal bij uitstek.

De première van Mahler's 6e Symfonie vond 100 jaar geleden plaats gedirigeerd door de componist zelf. Mahler had het orkest uitgebreid met elk denkbaar instrument, tot een speciaal ontworpen houten slagwerkapparaat toe voor de fameuze hamerklap. Nu, een eeuw later, heeft deze bijzondere muziek nog niets aan zeggingskracht verloren.

Gustav Mahler 6e Symfonie - inleiding door Anita van Soest
Philips Symfonie Orkest onder leiding van Jules van Hessen

Zondag 19 november 2006, 14:30
Toegang: E17,- / E12,- (studenten, kinderen, 65+)

Herhaling van dit programma op zaterdag 25 november 2006, 20:15
In het Muziekcentrum Frits Philips te Eindhoven

* * * * *



Ingezonden persbericht