Ingezonden persbericht

Take Care Limburg
Nieuwsbrief 14 - november 2006

Inleiding

Publiekszender L1 zendt met ingang van zondag 3 september de 13-delige tv-serie Take Care Limburg uit over de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg. Via deze digitale nieuwsbrief wil initiator het Huis voor de Zorg alle betrokkenen bij de vermaatschappelijking van de zorg in Limburg op de hoogte houden van de voortgang van de publiekscampagne Take Care. De digitale nieuwsbrief Take Care Limburg verschijnt in de periode medio juni tot en met eind december 2006. Het concept voor deze serie is ontwikkeld en geproduceerd door het productiehuis MOVED uit Tilburg en werd eerder succesvol uitgevoerd voor Omroep Zeeland en Omroep Brabant.

Vrijdag 17 november: laatste dag om DVD's Take Care Limburg te bestellen!

De DVD met alle afleveringen van Take Care Limburg zal medio december worden uitgebracht. De prijs bedraagt 10 euro, exclusief verzendkosten. Bestellingen kunnen worden geplaatst bij het Huis voor de Zorg tot en met uiterlijk vrijdag 17 november 2006.
U kunt de DVD op de volgende wijze bestellen:
Per e-mail: info@huisvoordezorg.nl met als onderwerp DVD Take Care Limburg. Vergeet niet uw naam, adresgegevens en het aantal gewenste DVD's te vermelden.
Per telefoon: u kunt uw bestelling ook telefonisch doorgeven via Carel Berkhoff van het Huis voor de Zorg: 046-4208161.

Afsluiting Take Care Limburg op maandag 11 december en debat in het voorjaar

Maandag 11 december vindt van 12.00 tot 16.00 uur in de Oranjerie in Roermond de afsluiting van Take Care Limburg plaats. Hoofdrolspelers en genodigden gaan met elkaar in gesprek over Take Care Limburg en de spin-off ervan. Bovendien wordt dan ook ingegaan op de effectmeting van de tv-serie. De uitnodigingen zijn inmiddels verstuurd.
In het voorjaar zal er ook nog een inhoudelijk debat naar aanleiding van Take Care Limburg worden gehouden. Dat belooft een bijzondere bijeenkomst te worden. U wordt via deze digitale nieuwsbrief op de hoogte gehouden.

Komende aflevering, zondag 16.30 uur: Marlies Jansen en Marie Louise Scheuermann

In aflevering 12 ontmoeten Marlies Jansen (50) en Marie Louise Scheuermann (45) elkaar. Beiden werden al op jonge leeftijd geconfronteerd met depressies en psychiatrische klachten. Marlies verloor in korte tijd haar lievelingszusje en vader. Marie Louise kende veel angsten en hoorde 'stemmen'. Beiden werden opgenomen in een psychiatrische instelling, maar hebben ook - ieder op hun eigen manier - hun weg in het leven weer gevonden.

Marlies Jansen: 'ik ben al elf jaar thuis en heb mijn eigenwaarde teruggekregen'

Marlies Jansen (50) is regelmatig depressief geweest. Op haar 23e komt Marlies voor het eerst met psychiatrie in aanraking. In 1987 verliest ze haar lievelingszus, die ook vaak zwaar depressief is, en zelfmoord pleegt. "Ik wist dat ze depressief was, maar ik kon niks doen. Ik kon haar niet bereiken. Dit gevoel van onmacht, van falen, heeft me lang parten gespeeld."
Twee jaar later stort Marlies helemaal in, als ze hoort dat haar vader longkanker heeft. Ze wordt opgenomen met een psychose. Ze gaat in behandeling bij een particulier psychiater, en dat pakt goed uit. Marlies start met een opleiding en kan dit goed combineren met de zorg voor de kinderen. Helaas wordt haar vader na een tijd weer ziek en hij overlijdt. Een paar maanden later krijgt Marlies weer ernstige psychische klachten. Er volgt een verplichte opname van een maand of drie. "Gelukkig heb ik met goede begeleiding van een sociaal psychiatrisch verpleegkundige mijn leven weer aardig op de rails gekregen. Leuk vrijwilligerswerk heeft mijn gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen geweldig goed gedaan. Het vrijwilligerwerk heeft geresulteerd in een betaalde baan. Ik ben inmiddels al weer elf jaar thuis, terwijl me ooit is gezegd dat dit me waarschijnlijk niet meer zou lukken."

Marie Louise Scheuermann: 'zonder de beschermde woonvorm had ik in een psychiatrische kliniek geleefd'

Marie Louise Scheuermann (45) woont al dertien jaar in een beschermde woonvorm van het RIBW in Gulpen. Ze heeft een vaste partner, Frans, die ook in dezelfde woonvorm verblijft. Samen voelen ze zich gelukkig. Marie Louise heeft chronische schizofrenie. Ze is 13, 14 jaar als ze stemmen begint te horen. Ze beschrijft het zelf als 'een leven van binnen'. Marie Louise leeft gewoon met de verschillende stemmen in haar hoofd. Ze kan zich nog goed herinneren dat haar vader haar vertelde dat ze ziek is. "Ik zat thuis bij het keukenraam te zonnen en toen kwam mijn vader huilend naar me toe en zei: 'meisje, je bent doodziek'."
Marie Louise leeft een tijdje alleen op een woonboot. "Ik praatte toen gewoon met de stemmen met als gevolg dat ik niet kon slapen en geregeld naar het ziekenhuis moest, omdat ik niet sliep. Er waren als het ware twee Marie Louise's: één van buiten en één van binnen. Zij waren vriendinnen van elkaar, en die praten veel."
Marie Louise wordt verwezen naar Vijverdal, waar ze wordt behandeld met medicatie. Daardoor worden de stemmen onderdrukt. "Het was een moeilijke keuze, want door de medicatie kreeg ik ook minder emoties. Het gaat nu erg goed. Ik heb nieuwe medicatie, daar voel ik me goed bij en daar ben ik heel blij mee. Als het begeleidend wonen er niet was geweest, had ik in een psychiatrische kliniek gezeten. En zonder medicatie was het flink fout gegaan."

Website Take Care Limburg

Op de website van Take Care Limburg vindt u meer (achtergrond)informatie: www.takecarelimburg.nl

Take Care Limburg wil informeren en profileren

Take Care Limburg gaat uit van de vraag van de zorgbehoevende Limburgers. Zij zullen in toenemende mate gaan bepalen waar zij willen wonen en hoe zij hun leven willen inrichten. Zorg en welzijn op maat zijn voorwaarden om daaraan invulling te geven. Het Huis voor de Zorg wil met de tv-serie en publiekscampagne Take Care Limburg het Limburgse publiek informeren over de vermaatschappelijking van de zorg en de consequenties die dat heeft voor cliënten, zorgaanbieders en de samenleving. De wens dat mensen de regie over hun eigen zorg houden, staat daarbij centraal. In de tv-serie zal nadrukkelijk op zoek worden gegaan naar vernieuwende projecten en initiatieven, waarin de zorgvrager centraal staat en waarmee de vermaatschappelijking van de zorg inhoud krijgt.

Uitzendingen tv-serie om 16.30 uur!

De uitzendingen van Take Care Limburg beginnen iedere zondag om 16.30 uur! De uitzendingen worden vervolgens herhaald om 19.00, 21.00 en 23.00 uur. En op maandag loopt de uitzending mee in de zogeheten carrousel van L1. De resterende uitzenddata zijn: 19-26 november.

Deelnemers Take Care Limburg

Take Care Limburg is gerealiseerd met dank aan de volgende zorgvragers, zorgaanbieders, instanties, ziektekostenverzekeraars, woningcoöperaties en welzijnsondernemingen:

Provincie Limburg - Xonar - Zorggroep Noord-Limburg - GGZ NML - Academisch Ziekenhuis Maastricht - Stichting Pepijn en Paulus - Zorggroep Meander - Huis voor de Sport - Atrium Medisch Centrum - Zorgverzekeraar CZ - Steunpunt Mantelzorg Rode Kruis ZZL - VieCuri Medisch Centrum voor Noord-Limburg - Woningstichting Servatius - Zorggroep Thuis - Stichting Revalidatie Limburg - Stichting Gehandicaptenzorg Limburg - Vivre Wonen Welzijn Zorg - RIBW Heuvelland en Maasvallei - Huis voor de Zorg - Orbis medisch en zorgconcern - Wonen Limburg - Woonpunt - ZO Wonen - Gemeenten Sittard-Geleen, Maastricht en Heerlen (Tripool Zuid Limburg) - Wonen Roer en Maas - Woningstichting Meerssen - Stichting Zwerfjongeren Limburg - Stichting Pedagogisch Sociaal Werk Midden-Limburg - Radar - VSB-fonds - Bureau Jeugdzorg Limburg - Mutsaersstichting - Stichting Wel.kom - Trajekt - PUNT Welzijn - Welzijnsgroep Parkstad Limburg - Synthese - Stichting Vorkmeer - Partners In Welzijn - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk - Welsun Landgraaf - Stichting Dienstverlening Ouderen Heerlen - Welzijnswerk Onderbanken.

Het merendeel van de genoemde organisaties heeft een vertegenwoordiger in de redactiecommissie die voor de ontwikkeling van Take Care is gevormd. Hierin hebben verder nog zitting: KBO Limburg - Federatie van Gehandicaptenorganisaties in Limburg - Moved.

De communicatie van Take Care Limburg ligt in handen van Ambaum Media & Communicatie

Meer informatie

Wenst u meer informatie over Take Care Limburg? Dan kunt u contact opnemen met het Huis voor de Zorg:
Telefoon: 046-4208159
Fax: 046-4208041
Website: www.huisvoordezorg.nl
E-mail: info@huisvoordezorg.nl