Digitale Gemeente Houten

Dubbele uitruk brandweer

zondag 19 november 2006 - Bron: Trefpunt (Léon van Zijl)

HOUTEN Woensdagavond kreeg de brandweer Houten twee meldingen tegelijk. Bij college De Heemlanden was op onverklaarbare wijze brand ontstaan in de mediatheek. Het vuur greep snel om zich heen en breidde uit naar de tweede verdieping. Bij een bouwlocatie aan De Polder was een stellage omgevallen, waaronder enkele slachtoffers bekneld lagen. Helaas viel hierbij ook een dode te betreuren.

De brand op De Heemlanden ontstond tijdens de uitleen van boeken en beeldmateriaal. In het lokaal op de eerste etage waren vier personen aanwezig, waarvan er een in paniek uit het raam sprong. Deze persoon was in een complete shock. Via de luchtkanalen verspreidde het vuur zich naar de tweede etage, waar enkele medewerkers kampten met ademhalingsproblemen. Een persoon werd per brancard afgevoerd, terwijl de ander op een speciale stoel via de trap naar beneden werd getransporteerd. In de hal was een opvangcentrum ingericht door de eveneens gealarmeerde EHBO-Houten. Hier werden de slachtoffers nader onderzocht.
Ruim een uur na de melding kon het sein brand meester worden gegeven en begaven alle gewonden en brandweerlieden van beide locaties zich naar de brandweerkazerne. Daar werd deze rampenoefening - want dat was het- geëvalueerd.

Leermomenten
Hans Albrechts van de EHBO-Houten kijkt met een goed gevoel terug: Het was een goed neergezette oefening, op twee locaties. Met drie brandweerwagens ging men de problemen te lijf. Alle slachtoffers konden worden bevrijd. Wel blijkt dat brandweermensen vooral gericht zijn op het blussen. Het redden van de slachtoffers kon beter en sneller, maar juist dat zijn de leermomenten bij zon oefening. We zijn blij dat onze EHBO-ers en de Lotusgroep zich prima hebben ingezet.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).