Socialistische Partij

SP :: Nieuws

SP in actie voor behoud VMBO Maarssen

19-11-2006 * SP-Kamerlid Agnes Kant en kandidaat-Kamerlid Jasper van Dijk voerden zaterdag samen met ouders en leraren actie in Maarssen om het Economisch College (ECM) te redden. De kleine VMBO-school wordt met sluiting bedreigd. De SP vindt dat kleinschaligheid juist een toegevoegde waarde en heeft van schaalverkleining een centraal thema in haar campagne gemaakt. Kant: "Deze leerlingen worden naar een leerfabriek gejaagd en Maarssen blijft achter zonder VMBO. Doodzonde." Gisteren werden er actiekaarten uitgedeeld die de inwoners op 22 november per referendum kunnen inleveren op het gemeentehuis.

Agnes Kant en Jasper van Dijk

De 300 leerlingen van het ECM moeten naar grotere scholen in Utrecht of Breukelen. De SP heeft het verzet tegen de voortdurende schaalvergroting in onderwijs en zorg centraal gesteld in haar campagne. Kant: "Deze sluiting is een voorbeeld van hoe het niet moet. De menselijke maat moet terugkeren in kleinschalige buurtvoorzieningen en wij helpen de ouders, leerlingen en leraren graag om hun school te redden. En we hopen dat dit initiatief navolging gaat krijgen, het is tijd dat meer mensen in verzet komen tegen de doorgeslagen schaalvergroting. Als we niets doen blijven schoolbesturen doorfuseren en steeds grotere leerfabrieken neerzetten. Dat is het einde van het voortgezet onderwijs in tientallen gemeenten als Maarssen," aldus Kant. Ook de gemeente en provincie zien niets in de plannen. Zij steunen de actie voor het behoud van het ECM.

In de komende dagen krijgen de inwoners van Maarssen een stemkaart bezorgd die zij woensdag 22 november bij het gemeentehuis kunnen inleveren. Via het actiereferendum kunnen zij zich uitspreken voor het behoud van het ECM in Maarssen. Donderdagmiddag 23 november om (tussen 11:00 uur en 14:00) is er op de school een persconferentie waar de uitslag van het referendum bekend wordt gemaakt.