GroenLinks

Open Brief Halsema aan Balkenende over Linkse Lente

19 november 2006

Beste Jan Peter Balkenende. Gelukkig oordeelt niet u, maar de Nederlandse kiezer of de weg naar een linkse coalitie begaanbaar is. Het sneren met een doembeeld is dom. U verloor er het referendum over de Europese grondwet al mee. Pas maar op dat een kabinet Balkenende IV niet strandt in die "gure herfst" van u. Want kiezers zien liever een wenkend perspectief, dan het wegzetten van politieke tegenstanders. Bovendien beleeft Nederland de warmste herfst sinds 3 eeuwen!
Wij willen werken aan een LinkseLente; een progressief kabinet. Ik kan u ook al een beeld schetsen van wat volgens mij de hoofdlijnen voor een mogelijk links akkoord kunnen zijn.

Na drie kabinetten Balkenende zit Nederland opgezadeld met vijf problemen. 
1.     Onze economie is niet duurzaam en gezond.
2.     De publieke sector rafelt aan alle kanten.
3.     De verschillen tussen arm en rijk nemen toe.
4.     In plaats van integratie heerst segregatie.
5.     Nederland is naar binnen gericht. 

Dat wordt hard werken en niet zeuren. De centrale opdracht van een linkse coalitie is om met maatschappelijke bondgenoten deze vijf urgente problemen te lijf te gaan. 

Een duurzame en gezonde economie
Heeft u An Inconvenient Truth - de documentaire van Al Gore over klimaatverandering echt wel goed begrepen? De wereld heeft geen keus, zonder hard ingrijpen staat onze beschaving wereldwijd op het spel. Binnen één generatie zal onze welvaart duurzaam moeten zijn. Nederland gaat voorop. Binnen 15 jaar zijn we de schoonste economie van Europa met het hoogste aandeel duurzame energie. Dat is ook de beste garantie voor een welvarend land in de toekomst. We exporteren straks geen dozen meer, maar groene kennis en schone technologie. Ook hebben we dan meer natuur, minder files en een beter OV. Dat vraagt sterk politiek leiderschap, zodat bedrijven en burgers weten waar ze aan toe zijn. We geven ruim baan aan duurzame, innovatieve ondernemers, onze bondgenoten. Een duurzame economie betekent ook een gezonde economie, waarin iedereen meedoet. Niet de hoogste economische groei, maar optimale participatie van allen is ons doel. De komende vier jaar komen er minimaal 200.000 banen bij.

Een sterke publieke sector
Een schrijnend tekort aan kwaliteit teistert de publieke sector. Uw doorgeslagen efficiency-denken heeft geleid tot grote anonieme onderwijsfabrieken, verarmde verpleeghuizen en alsmaar stijgende werkdruk. De onderbedeling van de publieke sector is funest. De schooluitval zet door, duizenden jongeren verlaten zonder diploma het onderwijs. Geen verpleegtehuis in Nederland zelfs niet de beste geeft de ouderen de zorg waar ze recht op hebben.Hier zorgt links voor een trendbreuk. Met een miljardeninvestering voor onderwijs geeft een linkse coalitie de jeugd haar toekomst terug. Willen we gelijke kansen voor iedereen, dan staan het tegengaan van leerachterstanden en schooluitval en verbetering van het beroepsonderwijs bovenaan de agenda. Geef mensen de zorg waar ze recht op hebben en geef de werknemers in de zorg de eer plezier van hun werk terug. Meer handen aan het bed zijn onontbeerlijk: 90.000 mensen extra gaan aan de slag in de zorg. 

Een eerlijke inkomenspolitiek
Het verschil tussen arm en rijk is onder uw bewind toegenomen. Het aantal voedselbanken en het aantal miljonairs is onder uw kabinetten gestegen. In moeilijke tijden is veel gevraagd van mensen met een smalle beurs en niets van rijke Nederlanders. De linkse coalitie maakt hieraan een einde. De voedselbanken verdwijnen door verhoging van het sociaal minimum en intensieve schuldhulpverlening. We willen geen werkende armen in Nederland. Laagbetaalde werknemers gaan er het meeste op vooruit, werken wordt daarmee ook altijd lonend. Vier op de tien alleenstaande vrouwen met kinderen zitten gevangen in armoede. We zetten alles op alles om hen aan deeltijdwerk te helpen. De liberalisatie van de huren gaat onmiddellijk van tafel, want vooral mensen met een laag inkomen dreigen hiervan de dupe te worden. Woningbouwcorporaties komen onder strakkere regie van het Rijk zodat de groeiende miljarden aan vermogens niet worden opgepot, maar worden ingezet voor nieuwbouw en opknappen van oude!
wijken. We maken een begin met het beperken van de hypotheekrenteaftrek voor de hogere inkomens. 

Integratie, geen segregatie
Discriminatie is toegenomen. Er is geen land in Europa dat zo negatief denkt over moslims. We doorbreken deze wij-zij cultuur die de afgelopen jaren hoogtij vierde. Iedereen doet mee in Nederland, ongeacht afkomst of geloof. Integratie is emancipatie, in het bijzonder van allochtone vrouwen. We investeren in onderwijs, werk en wonen. Met prioriteit voor de zwakste buurten. We bestrijden discriminatie op ieder vlak. We maken écht werk van inburgering. Iedere student heeft recht op een stageplek. De hoge jeugdwerkloosheid onder allochtonen wordt gehalveerd. Gemeentes en scholen krijgen de plicht om segregatie tegen te gaan. En we heten de 26.000 asielzoekers welkom thuis met een generaal pardon. 

Nederland wordt weer een speler in de wereld
Ons land is te veel het schoothondje van de Verenigde Staten geworden en het vertrouwen in Europese samenwerking is gedaald. Dat moet anders. We vragen van Europa twee dingen: in Supermarkt Europa wordt plaats gemaakt voor mens en milieu. En Europa strijdt wereldwijd voor mensenrechten, eerlijke handel met arme landen en duurzaamheid. Dat vraagt om een gezamenlijk Europees buitenlands beleid. Nederland doet mee door echte opbouw- en vredesmissies actief te steunen en de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking te verhogen. Tenslotte: velen snakken naar een ander Nederland. Waar uw kabinetten jaren lang de samenleving negeerde, zal de linkse coalitie het omgekeerde doen. Alleen dan maakt wantrouwen plaats voor vertrouwen. Bongenootschappen met burgers in de wijken, maatschappelijke organisaties, steden en dorpen, publieke werkers, de vakbeweging en duurzame ondernemers zijn essentieel. Ik beloof geen gouden bergen, want we voeren een streng financieel beleid. Elke publiek beste!
de euro zal maatschappelijk rendement moeten opleveren. Ik beloof wel mijn stinkende best te doen om Nederland een nieuwe, linkse, lente te geven.

Met vriendelijke groet, 

Femke Halsema