Politie Noord-Holland-Noord

Meerdere grote alcoholcontroles naast reguliere controles

Regio, 19-11-2006 o Van zaterdagavond 18 november tot en met zondagochtend 5.00 uur zijn er op verschillende locaties in de regio grootschalige alcoholcontroles gehouden. Deze controles werden gehouden in Schagen, Alkmaar en De Rijp. Daarnaast hebben politieagenten op diverse andere locaties tijdens de surveillances automobilisten gecontroleerd op het gebruik van alcohol. In totaal zijn er 909 bestuurders gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Van hen hadden 19 personen teveel gedronken.

Optreden tegen alcohol in het verkeer is een speerpunt van het korps Noord-Holland Noord. Belangrijkste doel is om het aantal aanrijdingen onder invloed van drank terug te dringen. Er werkten 39 politiemensen mee aan de acties.

Schagen, vrijdag en zaterdag.

In Schagen is tussen 23.00 en 2.00 uur een grote verkeerscontrole gehouden op de Oranjelaan. Daarbij zijn 25 personen bekeurd wegens onder andere het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs en rijbewijs, het fietsen zonder verlichting en niet werkende remlichten. Tussen 2.30 en 5.00 uur is de controle verplaatst en verspreid naar de Havenstraat, de rotonde bij de N241/248, de N241/Witte Paal en de N245/Zuiderweg. Nadruk lag nu op het gebruik van alcohol in het verkeer. In Schagen bleken van de 251 gecontroleerde bestuurders en acht teveel te hebben gedronken. De hoogste score was 475 ug/l. Deze persoon kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Een man kon zijn rijbewijs inleveren omdat hij als beginnend bestuurder een uitslag had van meer dan 350 ug/l.

Alkmaar, vrijdag en zaterdag.

In Alkmaar is tussen 21.30 en 2.30 uur gecontroleerd op het gebruik van alcohol op de Diamantweg en de Nieuwe Schermerweg. Van de 331 gecontroleerde bestuurders bleken 5 personen teveel te hebben gedronken. De hoogste score tijdens de ademanalyse bedroeg 370 ug/l. Deze persoon kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Net als de andere overtreders.

De Rijp, vrijdag en zaterdag.

In De Rijp is tussen 20.30 en 4.30 uur gecontroleerd op het gebruik van alcohol. Dit deden de agenten op de Zuiddijk, de Driemaster en de Julianalaan. Van de 325 gecontroleerde bestuurders bleken 4 personen teveel te hebben gedronken. De hoogste score tijdens de ademanalyse bedroeg 445 ug/l. Deze persoon kreeg een rijverbod en een proces-verbaal. Net als de andere overtreders.

Den Helder, zondag 19 november 2006.

Een 28-jarige vrouw uit Den Helder is om 3.30 uur op de Schoolweg aangehouden. Zij bleek ruim twee keer teveel te hebben gedronken. De vrouw kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Spanbroek, zondag 19 november 2006.

Een 19-jarige man uit Opmeer is om 3.30 uur aangehouden op de Toevlucht. Hij bleek een beginnend bestuurder te zijn. Voor deze groep bestuurders ligt de alcohollimiet een stuk lager. De man overschreed deze grens en kreeg een rijverbod en een proces-verbaal.

Rijden onder invloed is misdrijf

Rijden onder invloed is een misdrijf. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een geldboete van tenminste EUR 220,- tot enkele jaren gevangenisstraf. Ook kan een rijverbod worden opgelegd en kan de rechter de rijbevoegdheid ontzeggen voor max. 5 jaar (10 jaar bij recidive). In Nederland overlijden jaarlijks 300 mensen (incl. kinderen!) in het verkeer omdat bestuurders met alcohol op ongevallen veroorzaken. Alcohol in het verkeer eist daarnaast meer dan 4.000 zwaargewonden en kost de maatschappij zon 2 miljard per jaar. De emotionele gevolgen zijn echter niet in cijfers of geld uit te drukken. De meeste verzekeringsmaatschappijen keren bij schade aan derden wel uit maar verhalen de kosten als blijkt dat u onder invloed van alcohol heeft gereden.

In Noord-Holland wordt bijna 10 % van het totaal aantal ongevallen veroorzaakt door alcoholgebruik. Meer dan de helft van de aangehouden alcomobilisten komt rechtstreeks uit een horecagelegenheid of van een festiviteit of evenement.

Laatst gewijzigd 19-11-2006 14:39 | © Politie Noord-Holland Noord |