Ingezonden persbericht

Sinterklaas is weer in Amsterdam!

AMSTERDAM, zondag 19 november - Sinterklaas is vandaag aangekomen in Amsterdam en dat heeft hij geweten. De eerste koude dag van het jaar heeft Amsterdammers er niet van weerhouden om Sint massaal te verwelkomen. Naar schatting van politie en organisatie hebben 250.000 mensen de 68e intocht van de Goedheiligman bijgewoond.

Traditiegetrouw kwam Sinterklaas per stoomboot aangevaren over de Amstel. Honderden Amsterdammers sloten zich met eigen boten bij de vloot aan. Zo arriveerde de 'Sail van Sint' om 12.00 uur bij het Scheepvaartmuseum, waar de Goedheiligman werd verwelkomd met vijf kanonschoten. Na een toespraak van burgemeester Job Cohen heeft Sint zijn intocht per schimmel voortgezet.

5000 kg strooigoed
Vanaf de Prins Hendrikkade tot aan het Leidseplein stonden - vaak feestelijk uitgedoste - kinderen rij aan rij met hun papa's, mama's, opa's en oma's. De kou en een enkel buitje trotserend, zagen ze een bonte stoet met meer dan 450 Pieten aan zich voorbij trekken. Er waren zelfs echte 'Pietsie-pieten' die de politie en verkeersregelaars ondersteunden. De Muziekpieten, Acrobatenpieten, Fietspieten en Skatepieten trokken ook veel belangstelling. Maar de meeste aandacht ging uit naar de Pepernootpieten. Zij hebben in de 5 kilometer lange optocht wel 5000 kilogram strooigoed uitgedeeld.

Veel te zien
Er was dit jaar veel te zien. Een gigantische mammoet die bestuurd werd door een dappere Piet, de pepernotenmachine die de hele dag op volle toeren draaide, een heuse Pietentrein, het grote snoepkanon en heel veel muziek. Ook de gloednieuwe mantel van Sint trok veel bekijks. Deze mantel draagt hij alleen tijdens zijn bezoeken aan Amsterdam. De intocht eindige op het Leidseplein. Vanaf het balkon van de Stadsschouwburg hield Sint zijn traditionele toespraak, omringd door kleine en grote fans.

Drukke agenda van Sint
Tot aan 5 december zal Sint nog regelmatig in de hoofdstad te zien zijn, niet in de laatste plaats omdat hij in het Scheepvaartmuseum zijn Werkpaleis heeft. Op 26 november staat daar een groots kinderfeest op het programma. Kinderen kunnen die dag onder meer hun Pietendiploma halen, schoorsteen klimmen en ze mogen een kijkje nemen op de stoomboot en in het tijdelijke werkpaleis van Sint. Verder zal Sint komende week een bezoek brengen aan alle kinderen in de Amsterdamse ziekenhuizen. De volledige agenda van Sint is te bekijken op www.sintinamsterdam.nl.

Kinderhulp
De Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam is partner van Fonds Kinderhulp. Sinterklaas moet voor alle kinderen in Nederland een feest zijn; juist ook voor kinderen in de jeugdzorg. Actie Pepernoot zorgt ervoor dat 58.000 kinderen toch een bescheiden pakjesavond kunnen vieren. Meer informatie op www.kinderhulp.nl.

Beeldmateriaal
Bij gebruik beeldmateriaal graag naam van de fotograaf vermelden: Ada Nieuwendijk.
Meer (high-res) beeldmateriaal kan worden gedownload op www.sintinamsterdam.nl onder Contact.

Meer informatie
www.sintinamsterdam.nl
Contactpersoon namens de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam
Sandra Boer, house-of-initiatives
M: 06 55196542
E: sandraboer@h-o-i.nl