Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Utrecht, 13 november 2006

100 scholieren komen in actie voor kinderrechten

Jongeren uit het hele land gaan de strijd aan om een KidzWise Award

Op 20 november, de Dag voor de Rechten van het Kind, laten 100 scholieren uit het hele land zien hoe zij in actie komen voor kinderrechten. Tijdens het KidzWise Event in het Stayokay te Soest presenteren de jongeren hun actieplannen. De drie beste plannen worden beloond met een KidzWise Award: een geldbedrag van 500 euro voor de uitvoering van het plan. KidzWise is een gezamenlijk project van het Kinderrechtencollectief en wordt uitgevoerd door Codename Future en de Nationale Jeugdraad.

Tijdens het KidzWise Event leggen de jongeren hun actieplannen voor aan een deskundige jury die bestaat uit vertegenwoordigers van het Kinderrechtencollectief. De jury geeft de jongeren advies en bepaalt welke drie plannen een KidzWise Award winnen. De winnaars ontvangen tijdens de spectaculaire prijsuitreiking 500 euro om het actieplan ook daadwerkelijk te verwezenlijken. Ze worden bij het uitvoeren van hun plannen ondersteund door de Nationale Jeugdraad die daarvoor coaches heeft getraind.

Sinds het begin van dit schooljaar zijn 500 scholieren uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo) bezig met het bedenken en uitwerken van hun plannen. Daarvan zijn er 100 geselecteerd die mee mogen doen aan het KidzWise Event. Codename Future ontwikkelde voor alle leerlingen lesmateriaal over bijvoorbeeld kindsoldaten, kindermishandeling en kinderarbeid. Leerlingen kozen één van deze onderwerpen en bedachten hier een actieplan omheen.

De KidzWise Awards worden dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het KidzWise Event. Dit event maakt deel uit van de campagne KidzWise. Met deze campagne stimuleert het Kinderrechtencollectief jongeren om in actie te komen voor de rechten van kinderen in Nederland of ergens anders op de wereld. Voor meer informatie over de organiserende partijen verwijzen we u naar hun website:

www.kidzwise.nl

www.jeugdraad.nl
www.codenamefuture.nl

Noot voor redactie,