Gemeente Den Haag

november 2006
Opening Joods Kindermonument in Den Haag (14 november)

Maandag 20 november op de Dag van de rechten van het kind onthult burgemeester Deetman het Joods Kindermonument op het Rabbijn Maarsenplein. Hij doet dit samen met de leerlingen van de Prinses Marijkeschool in Den Haag. Het monument is ter nagedachtenis aan de Haagse joodse kinderen die zijn opgekomen in de Tweede Wereldoorlog en is bedoeld om de tolerantie en het respect voor elkaars levenswijze te vergroten. Het idee komt voort uit de joodse gemeenschap en wordt ondersteund door de gemeente Den Haag.

Het monument is uitgevoerd als klimtoestel, waar kinderen op kunnen spelen. De kunstenaars Sara Benhamou en Eric de Vries hebben het ontwerp gemaakt. Leerlingen van de Prinses Marijkeschool hebben de namen en leeftijden van de weggevoerde kinderen opgeschreven. Vervolgens zijn deze in het monument gegraveerd. Het monument is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Den Haag, Fonds 1818 en Stichting Levi Lassen. De projectleiding is in handen van het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO).

Tentoonstelling
Informatie over het Joods Kindermonument wordt opgenomen in het lesprogramma voor Haagse basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs. Voor deze doelgroep is een speciale website gemaakt (www.joodskindermonument.nl) met informatie, foto's, geluidsfragmenten en opdrachten. Van 20 november 2006 tot eind januari 2007 is er een tentoonstelling ingericht over het monument in de tentoonstellingsruimte van het Haagse gemeentearchief in het stadhuis aan het Spui 70 in Den Haag.