Waterschap Vallei & Eem

Werkzaamheden aan beken bij Oosterbeek en Heelsum van start

Waterschap haalt Heelsumse Beek boven de grond

Waterschap Vallei & Eem start in de week van 20 november met het boven de grond halen van de Heelsumse Beek bij de Papierfabriek Schut. Aansluitend gaat het waterschap aan de slag met de herstelwerkzaamheden aan de beken in en om Oosterbeek.

De Heelsumse Beek stroomt op dit moment in één lange donkere buis onder het fabrieksterrein door, waarna hij samen met de Wolfhezerbeek naar de Nederrijn stroomt. Het waterschap haalt de Heelsumse beek boven de grond en voegt hem vóór het fabrieksterrein samen met de Wolfhezerbeek. Deze stroomt om het terrein heen, waardoor er weer een natuurlijk groene verbinding ontstaat tussen de Nederrrijn en de bovenloop van de Heelsumse Beek.

In 2004 heeft het waterschap de Heelsumse Beek al in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Alleen dit deel bij de papierfabriek moest nog worden omgelegd. Op verzoek van Staatsbosbeheer legt het waterschap tevens een wandel- en vlonderpad aan bij manege Klein Vosdal. Ook krijgt de beek daar een doorwaadbare plaats voor paarden.

Start Oosterbeekse Beken

Naar verwachting zijn de werkzaamheden aan de Heelsumse Beek eind december klaar. Aansluitend gaat het waterschap aan de slag met de beken in en om Oosterbeek. Het gaat om de Dunobeek, de Oorsprongbeek, de Spreng op de Hemelse Berg en de Gielenbeek. Deze beken krijgen een opknapbeurt en worden zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke staat hersteld. Hierbij staan de cultuurhistorie en flora en fauna voorop. De werkzaamheden stonden aanvankelijk gepland voor het najaar van 2005, maar omdat er onverwacht veel munitieresten werden aangetroffen, zijn deze eerst opgeruimd.

Werkzaamheden

Het waterschap maakt de beken en vijvers schoon en laat ze weer helder stromen. Daar waar mogelijk krijgen de vijvers natuurvriendelijke oevers. Zoveel mogelijk historische elementen blijven behouden en worden hersteld. Enkele markante elementen worden aan de hand van beschrijvingen en oude foto's opnieuw gebouwd. Denk hierbij aan de reeks watervallen in de Oorsprongbeek, de zogeheten barokke as. Ook diverse sprengkoppen, wandelpaden, bruggetjes, watervallen en zichtlijnen in het landschap worden hersteld. Als alle herstelwerkzaamheden klaar zijn, krijgt de bezoeker een goed beeld van hoe de beken er aan het eind van de 19e eeuw uitzagen.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Ploegam BV uit Vinkel en duren tot eind 2007. De kosten bedragen 1,2 miljoen euro. Het waterschap krijgt 600.000 euro subsidie van het rijk en 300.000 euro subsidie van de provincie Gelderland.

Excursie

Tijdens de werkzaamheden aan de Oorsprongbeek, organiseert het waterschap samen met de gemeente Renkum een excursie voor omwonenden en belangstellenden. Deskundigen geven dan uitleg over de herstelwerkzaamheden en beantwoorden vragen. De datum van de excursie wordt van tevoren aangekondigd in de media en op de gemeentepagina van de gemeente Renkum.

Ruimen munitieresten

Het waterschap heeft het afgelopen halfjaar de munitieresten rond de beken laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. De munitieresten zijn afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog. Destijds is er in de omgeving van de beken veel gevochten. Het bedrijf heeft minder explosieve resten gevonden dan verwacht. De munitieresten zijn verwijderd en onschadelijk gemaakt. De bodems van de beken en vijvers zijn nog niet geruimd. De aannemer zal dit tijdens de baggerwerkzaamheden in de beken doen. Ook dit gebeurt onder begeleiding van een gespecialiseerd bedrijf.

Persbericht 06/28 van 16 november 2006