Verkeershandhaving


Verkeersslachtoffers herdacht

20 november 2006

Zondag is in Almere de jaarlijkse herdenking voor verkeersslachtoffers gehouden. Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat was hierbij aanwezig. Zij benadrukte dat de overheid hard blijft werken aan verbetering van de verkeersveiligheid. "Want ook al hebben we het aantal slachtoffers de afgelopen jaren flink kunnen terugdringen, elk slachtoffer is er een te veel", aldus de minister.

Elfde herdenking
Het was de elfde keer dat in Nederland de herdenking voor verkeersslachtoffers werd gehouden. Het initiatief voor de herdenkingen is afkomstig van de Vereniging Verkeersslachtoffers en Slachtofferhulp Nederland. De jaarlijkse bijeenkomsten zijn bedoeld om verkeersslachtoffers en nabestaanden de gelegenheid te bieden om te herdenken, verdriet te delen en troost te vinden. Tijdens de herdenkingen worden toespraken gehouden en vindt een ceremonie plaats. Hierin worden namen van overleden slachtoffers voorgelezen, kransen gelegd en twee minuten stilte in acht genomen. Bezoekers hebben de gelegenheid om voorafgaand aan de herdenking zelf bloemen te leggen en een foto van hun overleden dierbare(n) op te hangen. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Internationaal
Niet alleen in Nederland, maar ook in diverse andere landen over de wereld vonden 19 november bijeenkomsten plaats om verkeersslachtoffers te herdenken. Zo kwamen onder meer ook in Engeland, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Libanon, Israël, Zuid-Afrika, Brazilië, Australië mensen samen om de slachtoffers van verkeersongevallen te herdenken.