Gemeente Heerlen

Minister Van der Hoeven en wethouder De Wit ondertekenen convenant

Aantal voortijdig schoolverlaters in regio moet met 10% dalen

Minister Maria van der Hoeven (OCW) en wethouder Riet de Wit (Onderwijs) hebben vandaag een convenant ondertekend om het aantal voortijdig schoolverlaters (VSV'ers) in de regio terug te dringen. In de regio Parkstad, Maastricht/Mergelland en Westelijke Mijnstreek waren 5631 VSV'ers in het schooljaar 2004/2005. In het schooljaar 2006/2007 moet dit aantal 10 procent lager zijn. Voor iedere VSV'er minder keert het ministerie een bedrag van E 2000,- uit.

Het aantal VSV'ers in de regio Parkstad, Maastricht/Mergelland en Westelijke Mijnstreek is relatief hoog, ten opzichte van andere delen van het land. Daarom krijgt de regio nu samen met 11 andere regio's extra geld van het ministerie.

Maatregelen Tripool
Het risico van voortijdig schoolverlaten is het grootst op de lagere niveaus van het VMBO en het MBO. De Tripool gemeenten (Heerlen, Maastricht, Sittard-Geleen) hebben dan ook gezamenlijk maatregelen getroffen die met name op deze risicogroepen gericht zijn. Zo krijgen 3e jaars VMBO-leerlingen voorlichtingslessen om doorstroming naar het MBO te bevorderen. Daarnaast wordt bewaakt dat leerlingen die de overstap naar MBO willen maken, ook daadwerkelijk in het MBO ingeschreven staan. Leerlingen die niet meer op school ingeschreven staan, worden aangeschreven, om inzicht te krijgen in hun dagbesteding en hen te stimuleren om alsnog terug te keren naar school. Op de VMBO-scholen zijn er bovendien zorgadviesteams die nagaan welke leerlingen risico lopen om voortijdig van school af te gaan en wat er nodig is om dit te voorkomen. Op het MBO zijn die in oprichting. Tot slot worden VSV'ers die zich bij het CWI melden voor een uitkering, aangespoord om terug naar school te gaan of om studie en werk te combineren.

Parkstad
In Parkstad Limburg heeft onderwijsinstelling Arcus een zogeheten switchersvoorziening in het leven geroepen. Deze heeft als doel om, in nauwe samenwerking met bureau Voortijdig Schoolverlaten, jongeren op te sporen die het risico lopen om voortijdig van school te gaan. Als een jongere tijdens een schooljaar uitvalt, biedt Arcus een alternatief aan tot het volgende schooljaar begint. Daarnaast start in de wijk MSP (Meezenbroek-Schaesbergerveld-Palemig) in de gemeente Heerlen een project jongerenwerkers VSV'ers opzoeken. Hun dagbesteding, problemen en kansen worden onder de loep genomen. Deze jongeren krijgen individuele hulp bij het oplossen van problemen en een trainings- en opleidingsaanbod in groepsverband.

HEERLEN, 20 november 2006
Concernstaf Communicatie
Karen Glerum
(045) 560 40 70
persvoorlichting@heerlen.nl

-----------------------
b e r i c h t

p e r s

---- --