Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Adriaan Clemens wint Open Drents Rapidkampioenschap

Het Open Drents Rapid Schaakkampioenschap, dat zaterdag 18 november voor de tweede keer in de Esrank te Peize werd gehouden, kende een zeer spannend slot. Met nog één van de zeven ronden te gaan waren er nog vier kanshebbers op de titel: Erik Hoeksema tot dan ongeslagen met 6 uit 6 en het drietal Adriaan Clemens, Geon Knol en Erik-Jan Hummel ieder met 5 punten. Hoeksema had dus aan remise genoeg om het kampioenschap veilig te stellen, maar zijn rivaal Adriaan Clemens was niet van plan zonder strijd met een puntendeling genoegen te nemen. Aanvankelijk ging het gevecht op de 64 velden gelijk op maar in het middenspel wist de zwartspeler toch de beer van Baflo ( het troetelnaampje van Erik Hoeksema) het vuur na aan de schenen te leggen. Op de half open f-lijn bracht Clemens met een prachtig paardoffer zoveel schade aan in de witte verdediging dat Hoeksema niet meer aan een nederlaag wist te ontkomen.

Aan het andere bord had Erk Jan Hummel inmiddels Geon Knol het nakijken gegeven en het volle punt geïncasseerd. Derhalve drie spelers ieder met 6 uit 7. Op basis van het rekensysteem Sonneborn-Berger werd Adriaan Clemens tot winnaar uitgeroepen. Geen prolongatie van de titel dus voor de kampioen van vorig jaar, Bonno Pel. Deze legde met 5½ punt beslag op de vierde plaats. Van de deelnemende jeugdspelers was de prestatie van Amir Nicolai zonder meer het meest in het oog springende, in het sterke deelnemersveld scoorde hij evenals Bonno Pel 5½ punt.

Zoals gezegd werd dit rapidkampioenschap nu voor de tweede keer in Peize georganiseerd en zowel in kwalitatief als in kwantitatief opzicht was de tweede aflevering de meerdere van de eerste editie met een deelname van 67 spelers een toename van 25% ten opzichte van vorig jaar. Ook de speelsterkte lag duidelijk hoger.
De organisatie en de arbitrage was in handen van Johan Zwanepol en Wim van Beersum tekende voor het indelingsprogramma. Gelet op de positieve reacties na afloop zal het bovenstaande duo ijs en wederdienende volgend jaar opnieuw voor de organisatie tekenen. (JZ)
---

Jeugdclubcompetitie: spanning terug in AB-klasse

Het leek een gelopen koers: HMC had Bobby Fischer verslagen, moest nog even DJC Stein van zich af schudden en dan zou het kampioenschap binnen zijn. Maar men had niet gerekend op het dispuutfeest van Jasper Broekmeulen. De student uit Maastricht gaf de voorkeur aan het dispuut en zonder hem bleek HMC kwetsbaar.

Tegen DJC - ook gehandicapt vanwege het ontbreken van eerste bordspeler Moffmann - kwamen de Bosschenaren met 2-0 achter te staan. Mart Nabuurs was zeer tevreden over zijn overwinning op David van Kerkhof. Daniël Schenkeveld bracht de stand op 1-2, waarna Twan Burg in een gelijkstaand eindspel moest forceren tegen Jozef Simenon. Uiteraard kreeg hij de kous op de kop. Dit alles was niet live te zien. Door een ongeluk bij Roosendaal stond de auto met digitale borden vast in de file. Ook in de middagronde verloor HMC, nu met 2½-1½ van Zukertort, waardoor men nu een punt achter staat op een drietal koplopers.

Bobby Fischer - DJC

Een daarvan is Bobby Fischer. De club uit Wassenaar is weer helemaal terug in de race. 's Ochtends versloeg men SHS Haarlem met 3-1. In de middagronde moest er gewonnen worden van DJC om op gelijke hoogte te komen. De Limburgers hadden na de zware wedstrijd tegen HMC duidelijk hun kruit verschoten. Mart Nabuurs moest tegen Joram Op den Kelder zijn eerste puntverlies van dit seizoen afstaan. Door de 2½-1½ nederlaag blijft men Bobby Fischer, nog nipt een half bordpuntje voor.

Ook Zukertort heeft 9 matchpunten. In de vijfde ronde werd Spijkenisse verslagen. Bram ter Schegget tekende voor het beslissende punt. Lange tijd stond de toekomstige tandarts minder, maar hij schakelde bijtijds een tandje bij. Tandenknarsend moest Mark Timmermans zien hoe wit steeds beter in de partij kwam. Ook 's middags speelde Bram een belangrijke rol. Hij liet Daniël Schenkeveld - die toch niet snel verliest - met de mond vol tanden staan. Eerste bordspeler Matthew Tan is ook op stoom geraakt. Na twee remises op de eerste speeldag, won hij daarna al zijn partijen.

Opvallend was de nederlaag van Groningen tegen Schaakmat Winterkoning. De Groningers kregen een officiële waarschuwing omdat ze teveel met elkaar kletsten, onder meer over de partijen. Zonder overleg werd een zeker lijkende overwinning weggegeven. Marijn Otte dacht dat hij zou winnen, maar zag iets over het hoofd.

Het ongenaakbare Zukertort begint in de Meesterklasse C aan de wedstrijd tegen Messemaker

In de Meesterklasse C stevent Zukertort op het kampioenschap af. In de ochtendronde werd Santpoort gemakkelijk met 4-0 opzij gezet. Vooral David Klein speelde een lekker vlot potje. 's Middags behaalden de Amstelveners de kleinst mogelijke overwinning op Messemaeker 1847. Verrassend was daarbij de nederlaag van Mehran Kamali, die tot dan toe al zijn partijen gewonnen had. Op de topscorerslijst delen nu David Klein, Thijmen Smith en Hugo ten Hertog (aan het eerste bord) de eerste plaats met 5½ uit 6. De Combinatie staat verrassend op de tweede plaats. Niet zozeer vanwege de spelers - met het aantrekken van Thijmen Smith is men in de breedte heel sterk geworden - maar nog nooit presteerde de club uit Asten zo goed. Twee sterke concurrenten moesten er zaterdag aan geloven: Op Eigen Wieken en Almelo, beiden nog clubs die op het erepodium kunnen komen.

Moira Domtoren is voorlopig derde. Na de 2½-1½ nederlaag tegen Almelo, versloeg men in de tweede dagronde Groningen met 3-1. In de volgende ronde moeten de Utrechtenaren tegen Zukertort. Een overwinning zou de competitie nog een beetje spannend maken, maar hoe waarschijnlijk is dat tegen het huizenhoge ratingoverwicht aan de kant van de Amstelveners?
Hiddo Zuiderweg

De uitslagen en standen van de Jeugdclubcompetitie zijn te vinden op http://www.schaakbond.nl/comp/0607/jccnieuws.htm.
---

Jeugdclubcompetitie: in Promotieklasse A is alles nog mogelijk

In de Promotieklasses van de Jeugdclubcompetitie is het in alle poules erg spannend. Voor promotie naar de Meesterklasse is nog alles mogelijk. Zowel in Noord West (Zukertort 2 en Schaakmat 2) als in Noord Oost (Minerva en Pallas) moeten de nummers 1 en 2 nog tegen elkaar op de finaledag. In Midden Zuid staat SMB een matchpuntje voor op De Combinatie. De onderlinge wedstrijd eindigde in 2-2. In Zuid West staat Spijkenisse 2 een matchpuntje voor op Messemaker. Zij kunnen zich geen foutje meer permitteren.

Wedstrijdverslagen van 18 november zijn hier te vinden: Noord-Oost: SBO-site
http://www.sboschaak.net/new/nieuws/item.php?page=11&newsid=705 Zuid West: site van SV Spijkenisse
http://www.sv-spijkenisse.nl/xoops/modules/news/article.php Noord West: site van Schaakmat http://www.schaakmat.nu/ Midden Zuid: site SV De Toren
http://www.schaakverenigingdetoren.nl/subject.php?id=1921

De strijd om de degradatie is als altijd spannend, aangezien de nummers 6 tot en met 8 degraderen, aangevuld met de twee slechtste nummers 5 in elke poule.
Alle standen en uitslagen staan op
http://www.schaakbond.nl/comp.htm#jcc.
Op 9 december worden de slotronden gespeeld.

---

Dolf Wissmann derde bij Europees Kampioenschap Oplossen?

Dolf Wissmann uit Leeuwarden heeft in het weekend van 12 en 13 november een bronzen plak veroverd bij het Europees Kampioenschap oplossen van schaakproblemen. Dit evenement werd voor de tweede keer gehouden en vond plaats in Sekocin Scary nabij Warschau in Polen. In totaal deden er 78 deelnemers mee. Naast Dolf namen er nog twee anderen Nederlanders deel: Hans Uitenbroek uit Vlaardingen, die 25ste werd, en Johan de Boer uit Rotterdam, die 48ste werd. De Nederlanders als team eindigde op een 9de plaats van de 17 deelnemende landen.
---

2A: een verslag van NSI De Eenhoorn - SOPSWEPS'29 infor