Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Den Haag vestigt centrum voor veiligheidsstudies

Persbericht | 20-11-2006 | Directie Communicatie

Staatssecretaris Bruins stelt een half miljoen beschikbaar voor een toonaangevend centrum voor veiligheidsstudies in Nederland. De Universiteit Leiden, initiatiefnemer van de Campus Den Haag en de Technische Universiteit Delft zullen de handen in n slaan om een start te maken, en zullen andere universiteiten en onderzoeksinstellingen hierbij betrekken. De Campus Den Haag heeft samen met de gemeente Den Haag het plannen in deze richting gemaakt. Met behulp van deze subsidie kunnen nu stappen worden gezet om het centrum van de grond te krijgen.

Het centrum voor veiligheidsstudies zal zich moeten gaan bezighouden met de brede wetenschappelijke en op toepassingsgerichte bestudering van vraagstukken over internationale, nationale en technologische veiligheid. Daarnaast zal het centrum ook specialistische masteropleidingen gaan aanbieden. Thema's die daarbij aan de orde komen, variëren van de beveiliging van computersystemen, openbare ruimten tot bijvoorbeeld het in kaart brengen en beperken van risico's op grote industriële complexen. Ook crisisinterventie, rampenbestrijding en vredesoperaties zijn onderwerpen van onderzoek en onderwijs.

Het moet een centrum worden dat over internationaal toonaangevend onderzoek en onderwijs beschikt. De Campus Den Haag biedt prima kansen om aan zo'n bundeling van kennis vorm te geven. Door nu te starten kan Nederland in Europa een vooraanstaande positie gaan innemen op dit gebied. Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Bruins zien mogelijkheden tot samenwerking met Georgetown University en hun Center for Peace and Security Studies dat internationaal goed staat aangeschreven. Tijdens een bezoek dat de minister recentelijk aan de V.S. heeft gebracht, heeft zij Georgetown University bezocht en hebben verkennende gesprekken in deze richting plaatsgevonden. Bruins: "Nu gaan Europese studenten naar Georgetown toe, hopelijk komen in de toekomst ook Amerikaanse studenten naar Den Haag."